Hela 57% av de som deltog i HR barometern angav att de hade höjt sina lönenivåer under 2024. Till stor del var orsaken att kunna behålla värdefull personal, liksom att locka nya medarbetare. Men fler faktorer spelar förstås roll i val framtida arbetsgivare.
Den mest uppskattade förmånen
När HR barometern frågade vilken den mest uppskattade förmånen var angav hela 55% av de tillfrågade friskvårdsbidraget. Det gällde oavsett storlek på bolag eller antal anställda. Frisvårdsbidraget kom långt högre än till exempel tjänstepension (17%) och extra ledighet (16%) och är alltså något som många anser vara viktigt för deras välmående.
– Den stora studien om personalförmåner 2025 bekräftar samma mönster: Förmåner kopplade till träning och hälsa är de mest eftertraktade. Dessutom visar studien att var fjärde medarbetare kan tänka sig att byta en del av lönen mot ett mer individanpassat förmånspaket. Det understryker hur viktigt det är för arbetsgivare att satsa på rätt förmåner – de som verkligen gör skillnad för människors vardag och välmående. Friskvårdsbidraget är inte bara en uppskattad förmån – det är en grundpelare i att bygga en välmående och attraktiv arbetsplats, säger Åsa Severgårdh, vd på förmånsbolaget Epassi.
Tydlig policy efterfrågad
Något som också framkom i undersökningen, när det kom till just löner, var att flera bolag saknade en tydlig lönepolicy. Av respondenterna svarade 29% att de fortsatte arbetet med att ta fram en sådan plus att genomföra lönekartläggningar, men att allt inte är på plats ännu. Utmaningarna med lönekartläggningar var spridda över flera områden och visar på en osäkerhet när det gäller vilka insatser HR bör prioritera när det kommer till just löner. Att skapa en tydlig lönepolicy, utbilda chefer och skapa lönetransperens låg högt på agendan.
Förberedelse inför lönetransparensdirektivet
I juni nästa år träder lönetransparensdirektivet i kraft och därför ställdes även en fråga i HR barometern om företagen har börjat förbereda sig. Majoriteten visade sig ha gjort det, men många verkar ha lång väg kvar – hela 24% angav att de inte ens hade tagit de första stegen ännu. Mindre företag angav att de knappt hade börjat, medan större bolag verkade mer benägna att påbörja anpassningarna av sina HR-system och digitala verktyg.
Det här är HR Barometer
HR Barometern är en satsning för att undersöka HR:s utmaningar, möjligheter och framtid. I ett samarbete med bland annat Hej Engagemang, Teamtailor och Epassi har vi samlat svar från över 961 HR-professionella och andra intresserade runt om i Sverige för att ta reda på mer om det som är aktuellt och präglar yrket idag.
Syftet med undersökningen är att ge en ökad förståelse för branschen och ett underlag som du kan använda för framtida strategier, bland annat genom att få en bild av de mest prioriterande frågorna som till exempel löner och förmåner. Respondenterna är prenumeranter på HRnytts nyhetsbrev, besökare på HRnytts webbplats och personer som fått en direktlänk via mejl, det vill säga det inkluderar yrkesverksamma inom HR och individer med ett aktivt intresse för HR-frågor.
I rapporten hittar du sammanfattningar följt av en djupare analys på gruppnivå och en redovisning av respektive fråga i diagramform.
Nedan kan du ladda ner undersökningen i sin helhet.