Varför HR?
Medarbetarna är helt enkelt företagets viktigaste resurs och som HR har du en nyckelroll i organisationen. Du är med och ser till att ditt företag attraherar, behåller och utvecklar den kompetens som behövs för att kunna syssla med er verksamhet. Du ser också till att ni fortsätter vara en trivsam och trygg arbetsplats och att jobba effektivt mot resultat enligt er vision.
Vad betyder HR?
HR står för Human Resources – det vill säga personalfrågor. Det innefattar en rad ämnen som arbetsmiljö, rekrytering och ledarskap men också pension, kompetensutveckling, hållbarhet och jämställdhet.
Vad gör HR?
HR är ett yrke där du jobbar med och utvecklar processer och verktyg och tar hand om många olika delar. Rent praktiskt kan det handla om lokalförsörjning och personalbehov, service, förhandlingar, säkerhet, intervjuer, referenstagning, introduktion av nyanställda och att skapa en trivsam arbetsmiljö. Beroende på projekt ger du stöd till både chefer och medarbetare.
Yrken inom HR
Det finns många olika roller inom HR. Till exempel jobbcoach, personalutvecklare, HR-chef, rekryterare, HR-ansvarig, HR-assistent, organisationsutvecklare, HR-strateg eller konsult. Rollernas arbetsuppgifter påverkas i hög grad av storleken på företaget, vilken bransch du är i och om du jobbar inom privat eller offentlig sektor.
Vad krävs för att jobba med HR?
Som HR behöver du, förutom en examen, ha ett starkt driv och många relationsskapande förmågor. Du bör också vara nyfiken, lyhörd, ha god pedagogisk förmåga, stresstålig, strukturerad och tycka om att arbeta med människor. Koll på lagar och avtal när det gäller arbetsrätt och villkor för anställning och lön är också ett krav.
Utbildning inom HR
Vill du söka dig till en roll inom personalfrågor är det nödvändigt att utbilda dig. Idag finns dels utbildningar på universitet och högskolor, dels många privata yrkesutbildningar. Har du jobbat ett tag innan du börjar studera? Det är en stor fördel – många av utbildningarna har arbetslivserfarenhet som behörighetskrav.
Vad innehåller en HR-utbildning
Som student på en HR-utbildning läser du bland annat psykologi, sociologi, socialpsykologi, pedagogik och juridik. Grundutbildningarna brukar omfatta 180 högskolepoäng, det vill säga cirka tre års heltidsstudier, som sedan går att bygga på.
Löner inom HR
Lönen varierar mycket beroende på vilken roll du har, men även vilken bransch du är i och var i landet du bor och arbetar. Generellt sett ligger en lön för HR-specialister mellan 36000 och 50000 kronor per månad (2022). Här ser du olika löner för olika roller inom HR.
Nyfiken på mer om HR-yrket –titta in i HR-skolan