Kunskap och erfarenheter högt i kurs
Störst påverkan på din lön gör dina kunskaper och erfarenheter och hur efterfrågade de är. Det vill säga, om du kan det som marknaden har behov av och dessutom har god erfarenhet för att kunna utföra arbetsuppgifterna, ligger du bra till.
Mångsidighet blandat med specialistkunskap
Mångsidighet – att kunna utföra många flera uppgifter av varierande karaktär är uppskattat av de flesta arbetsgivare, men det finns samtidigt ett stort behov av specialister inom ditt fackområde för tillfället. Därför kan det finnas en poäng i att specialisera sig.
Marknadslön för en HR-specialist just nu
Marknadslönen 2021 för HR-specialister ligger mellan 36 000 och 48 000 kronor per månad. Självklart kan det finnas det ändå finnas goda skäl som gör att du ligger över eller under det intervallet. Är du flexibel, vill utvecklas och kan visa bra arbetsresultat har du god chans att höja din lön och fortsätta jobba i ett framtidsyrke.
Branschen spelar in
Vilken bransch du jobbar i spelar stor roll för lönen. Heta branscher att vara HR-specialist i just nu är till exempel e-handel, data och analys, tech, juridik och utbildnings och tillverkningsindustrin – där det, trots en generellt tuff svensk arbetsmarknad, finns stort behov av att nyanställa och kompetensutveckla.
Saker som påverkar negativt
Om det finns en begränsad efterfrågan av dina kunskaper, till exempel få arbetstillfällen i regionen där du bor eller krav på nya kunskaper som du inte besitter påverkas även din lön. Men det finns ändå stora möjligheter att gå den utbildning eller kurs som efterfrågas och ge dig själv nya meriter och erfarenheter som höjer ditt värde på marknaden.
5 saker som påverkar lönen som HR-specialist:
- Dina arbetsuppgifters svårighetsgrad
- Kunskap och utbildning
- Erfarenhet
- Utbud och efterfrågan
- Förmåga till problemlösning och att leda, ta initiativ och samarbeta
HR-generalist, HR-assistent, HR-chef eller HR-specialist?
Läs mer om de olika rollerna inom HR här.
Källa: Unionen, Chef