Att digitalisera HR är en självklarhet för moderna organisationer, men med digitaliseringen kommer också ökade säkerhetsrisker. Cyberattacker, dataintrång och compliance blir allt vanligare, och en bristande säkerhetsstruktur kan få förödande konsekvenser – både juridiskt och ekonomiskt.
Ett HR-system utan säkerhet är som ett hus utan lås
Ett HR-system kan vara hur snyggt och smidigt som helst, men utan starka säkerhetsåtgärder är det en öppen dörr för obehöriga. Det är därför ISO 27001:2022-certifiering har blivit en viktig kvalitetsstämpel. Den säkerställer att systemet uppfyller höga krav på dataskydd, riskhantering och kontinuerlig säkerhetsförbättring.
Men hur vet man om ett HR-system verkligen håller måttet? Här är tre tydliga varningssignaler:
- Brist på transparens – Leverantören kan inte tydligt förklara sina säkerhetsrutiner eller hur de efterlever GDPR och andra regelverk.
- Svaga inloggningslösningar – Saknas tvåfaktorsautentisering (2FA) och Single Sign-On (SSO) finns det en ökad risk för dataintrång.
- Oregelbundna uppdateringar – Om säkerhetsuppdateringar är sällsynta eller obefintliga är systemet mer sårbart för attacker.
Säkerhet börjar med kunskap
HR-avdelningen har en nyckelroll i att skapa medvetenhet om datasäkerhet i organisationen. Genom att utbilda anställda, ha tydliga riktlinjer och välja system där säkerhet är inbyggd från grunden, kan riskerna minimeras.
Men hur vet man var man ska börja? Heartpace HR har sammanställt en guide där vi går igenom de viktigaste säkerhetsaspekterna att tänka när det kommer till HR-system – inklusive en checklista som hjälper er att ställa rätt frågor till leverantörer båda om ni ska välja ett nytt system med även som ni kan ha i diskussionen med er nuvarande.
Om ni fortfarande tvekar över vikten av säkerhet: Endast 35 % av HR-team känner sig trygga i sin förståelse av IT-säkerhetskrav för HR-system.
🔒 Ladda ner Heartpace HRs guide och checklista för att säkerställa att ni har ett HR-system som skyddar både er och era anställda!