Från Draknästet till tunga investerare
PUBLICERAD 24/11/2021
Lästid ca 4 min

Från Draknästet till tunga investerare

Adrian Andersson, serie-entreprenör, startade sitt första företag när han var 15 år. I våras deltog han i Draknästet där han fick med sig flera av drakarna. Nu ligger hans fulla fokus på en digital skolplattform baserat på den allra senaste tekniken. Vilka utmaningar möter man som ung ledare?

Berätta om dig själv. Vem är Adrian Andersson?

Jag kan nog beskrivas som en idésprutande 22-åring som startat upp flera företag sedan jag var 15 år. För närvarande är jag bosatt i Solna, men jag är uppvuxen i Sollentuna.


Det finns en stor mängd lärdomar och saker att tamed sig från Draknästet, framförallt var deten oerhört häftig upplevelse att ha gjort.


Berätta om din entreprenörsresa. När började det?

Min resa började redan som 15-åring, när jag gick i 9an. Jag började då importera mobilladdare från Kina för att sälja via skolklasser som kunde tjäna pengar till sin klassresa. En än idag fungerande idé, skulle jag bedöma det som, men efter en hel del feltramp så floppade bolaget något år senare.

Så när det lades ner startade jag upp mitt nästa företag, student-IT-konsultfirman MicroAA Labs, och därefter började min resa ta fart. Idag driver jag företaget Meitner, som bygger en skolplattform som tar ett helhetsgrepp om områden som ofta är uppdelade i olika tjänster.

Du deltog i Draknästet i våras. Vad har du tagit med dig från den upplevelsen?

Det finns en stor mängd lärdomar och saker att ta med sig från Draknästet, framförallt var det en oerhört häftig upplevelse att ha gjort. Men det viktigaste jag tar med mig är vikten av att ha kul, både innan, uppe på scen, och efteråt. Men självklart också ett sätt att utmana mig själv och att våga göra ’läskigare’ presentationer, för nervöst var det absolut. Du måste också ha superbra koll på din produkt och verksamhet, för att kunna svara på frågorna och visa att du har koll på vad du gör. Annars är det en stor röd flagga för investerare.

Hur började resan med Meitner?

Meitner startade officiellt 2019, men planen på att bygga en skolplattform fanns redan innan det. Tillsammans med lärare, rektorer, skoladministratörer och vårdnadshavare, utspridda i flera delar av landet, började vi skissa ’ett drömsystem’ på ett vitt papper. Vi började om från grunden, och kunde då skapa den lösning som den faktiska läraren vill ha, som i slutändan är den person som kommer använda Meitner varje dag.

Hur är det att vara en ung ledare? Utmaningar?

Att vara ung och driva företag är idag betydligt enklare än det var förr, och du kan få oerhört mycket stöd av människor där ute som vill hjälpa och lära dig. Men det finns absolut utmaningar med det, och att du lätt blir dömd för din ålder.

Det kan exempelvis vara att bli stämplad som okunnig och oerfaren på grund av din ålder, eller att du har en naiv syn på samhället och vad som går att göra. Det största tipset jag kan skicka med här, är att fortsätta vara lite naiv. Våga utmana och sträcka ut hakan lite längre. Men kanske viktigast av allt, att våga fråga om hjälp. Du blir varken en sämre eller mer okunnig person för det, tvärtom.

Vad kännetecknar bra ledarskap enligt dig?

Att du är trygg och känner tillit till den personen som leder. Jag tycker ärlighet är en viktig komponent i detta. Jag vill även understryka att du som ledare måste kunna delegera arbetsuppgifter. Inte bara stå och peka och ge orders, men att inte heller försöka göra allting själv.
En bra ledare, för ett företag, anser jag ska kunna bygga ut alla ur företaget. Med bygga ut menar jag att om en person slutar, eller blir sjuk, så ska inte verksamheten falla ihop. Oavsett om en nyckelperson är med eller inte så ska verksamheten fungera väl ändå, och inte minst ledaren själv. Därför försöker jag alltid bygga ut mig själv ur bolagen på sikt. Att jag sedan engagerar mig ska vara en värdefull bonus men vi måste klara oss även om jag eller någon annan nyckelperson inte arbetar. Det är svårt och en konstant utmaning.

Hur leder man bäst när arbetsplatsen blir hybrid enligt din uppfattning?

Genom bra kommunikationsrutiner i form av digitala hjälpverktyg. Både för chatt och kommunikation, videomötenoch affärssystem. Det är inte svårt att jobba med digitala möten, särskilt när samhället nu vant sig vid att ses digitalt. Sedan är det värdefullt att få den fysiska kontakten också, så jag tror absolut på att blandningen är det mest optimala.

Hur tar man bäst hand om och behåller sina kollegor i en så föränderlig tid som vi har just nu?

Jag tror det är viktigt att alla strävar efter samma sak, och jobbar mot samma mål. Även att alla i teamet känner att de får ta ansvar och utvecklas inom sina områden.

Hur ser du på framtiden. Vad är nästa steg med Meitner?

Nu är det fullt fokus på att skala upp produkten, fortsätta vidareutvecklingen och sedan gasa försäljningen för att landa fler och fler nya kunder avslutar Adrian Andersson.