Under den här diskussionen kom perspektivet fram att parallellerna mellan ledarskap i yrkeskontext och i föräldraskap är ”för tunna för att vara användbara”. Men för mig är det omöjligt att helt utesluta möjligheten att lära sig av föräldraskapet i sitt ledarskap. Genom att vara öppen för de insikter som finns där, har jag själv lärt mig oerhört viktiga saker om mig själv och hur jag i det leder mig själv och andra.
Ledarskap är inte statiskt, det förändras beroende på sammanhanget
Som förälder till en 6-, 10- och 12-åring handlar mycket av mitt ledarskap hemma just nu om struktur och trygghet för att barnen ska våga utforska och ta större ansvar. På arbetsplatsen, med ett erfaret team, handlar ledarskapet kanske mer om att stötta när det behövs och ge frihet.
Betyder det att jag inte kan lära mig något från mitt nuvarande föräldraskap att applicera på arbetsplatsen? Absolut inte. Ledarskapets karaktär förändras beroende på situationen, men principerna är ofta desamma – trygghet, kommunikation och anpassning. Det viktiga är att vara medveten om vilket ledarskap du utövar i olika delar av ditt liv och att kunna anpassa det efter behov. Genom att göra det kan du bli mer flexibel och smidigt skifta mellan roller och sammanhang.
Bär du ledarskapsglasögon eller inte är frågan…
Vår hjärna är en otroligt kraftfull men enkel konstruktion. Den gör inte skillnad på vad du faktiskt har upplevt och vad du föreställer dig. Du kanske inte har direkt erfarenhet av en specifik situation på jobbet, men du har förmodligen varit i en liknande känslomässig kontext hemma. När du bär dina "ledarskapsglasögon" lär du dig att se ledarskapsperspektiv i allt omkring dig – oavsett om det är hemma med barnen eller på arbetsplatsen.
Det är här skillnaden ligger. Antingen har du på dig ledarskapsglasögonen och ser ledarskap i varje situation du ställs inför, eller så har du dem inte på dig och då blir det svårare att se kopplingen mellan föräldraskap och ledarskap. Poängen är att ledarskap är ett sätt att tänka och vara, inte en funktion du sätter på eller stänger av beroende på var du befinner dig.
Visuella påminnelser för olika ledarskapsroller
På senare tid har jag börjat experimentera med hur min klädsel påverkar mitt ledarskap. Jag bär olika "uniformer" beroende på vilken ledarroll jag är i – som VD för mitt företag har jag en viss stil, och som förebild för mina barn har jag en annan. Poängen med det här är inte att jag måste påminna mig om att inte "föräldra" mina kunder eller att tro att jag inte kan vara lika skarp i mjukiskläder som i kavaj.
Istället handlar det om att klädseln hjälper mig att mentalt förbereda mig för de olika typer av ledarskap jag utövar och anpassa mig till kontexten. Dessa visuella markörer gör det inte bara lättare att växla mellan rollerna, de hjälper mig också att aktivt reflektera över vilka erfarenheter jag kan ta med mig från en situation till en annan.
Genom att ha en tydlig separation mellan mina roller – visuellt och mentalt – blir jag mer flexibel i mitt ledarskap. När jag står inför en utmaning på jobbet kan jag ställa mig frågan: "Hur skulle jag hantera det här som förälder?" och vice versa. Denna medvetna övergång mellan rollerna gör att jag aktivt letar efter nya sätt att dra nytta av erfarenheter från olika delar av mitt liv, vilket skapar en större ledarskapsförmåga i alla situationer.
Så, kan vi dra paralleller mellan ledarskap och föräldraskap?
Ja och nej. Det finns självklart skillnader. Men om vi vågar se likheterna och reflektera över våra erfarenheter, kan vi hitta insikter som gör oss till bättre ledare. Att leda handlar om att förstå människor – både deras styrkor och deras svagheter – och genom att lära från alla våra roller i livet kan vi förfina vår förmåga att möta andra där de är, oavsett om vi leder våra barn eller kollegor.
Så nästa gång du står inför en ledarskapsutmaning, tänk på hur du skulle hantera det som förälder – eller tvärtom. Du kanske upptäcker mer kunskap inom dig än du trott.
ALLT gott,
Sofia
Din wingwoman i organisationsförändringar
Om Sofia Stigendal
Sofia Stigendal är kursledare, föreläsare och förändringscoach. Hon har jobbat med HR, förändring, ledarskap och inkludering två decennier. Sofia blev egen för att minska gapet mellan de egna förutsättningarna i arbetslivet och hennes äldsta son, född med flerfunktionsnedsättning. Hon har ägnat fler än 10 000 timmar med att nörda ner sig i förändringsledning, beteendeförändring, ledarskap, hjärnan, inkludering och mycket mer. Allt för att skapa en helhet mellan vad hon ser i sin son och vad hon möter på arbetsplatser. Att leda förändring på ett hållbart sätt är hennes vardag – från att hon går upp till att hon går och lägger sig.