Det här gäller vid uppsägning på grund av arbetsbrist
PUBLICERAD 18/1/2023
Lästid ca 2 min
Podcast

Det här gäller vid uppsägning på grund av arbetsbrist

Arbetsbrist är ett giltigt skäl att säga upp någon, men det är viktigt att genomföra den med en viss struktur. Ofta kommer HR in för sent i processen och får ett beslut i knät, i stället för att få vara med hela vägen och utnyttja sin expertis. Det menar Maria Elinder från Elinder Arbetsrätt & HR som är gäst i veckans Hands on-avsnitt av HR-podden.

I avsnittet berättar Maria också mer om vanliga misstag och sina bästa tips kring riskbedömning, omplaceringsutredning, turordning, förhandlingsframställan och kommunikation – som gör att du undviker onödiga krissituationer.

Citat från Maria ur avsnittet:

”Inför behandlingen behöver man se på hur organisationen ser ut idag och hur vi vill att den ska se ut imorgon.”

”Omplaceringsutredningen behöver inte heller vara krånglig. I de flesta företag jag är med och hjälper så vet man om man har lediga tjänster eller inte. Finns det lediga tjänster och vilka i så fall?”

”Man bör göra en riskbedömning och den riskbedömningen handlar ju om arbetsmiljön före och efter den här förändringen. Så tar vi bort tre tjänster och de arbetsuppgifterna försvinner – var hamnar de? Försvinner de bara rakt ut eller är det någon annan som behöver ta hand om dem och hur mår de i så fall? Skapar det här oreda och är det många som får nya chefer? Hur mår cheferna i den här situationen?”

”Numera med den nya regeländringen i LAS kan man undanta och behöver fundera på det i turordningen. Vilka tre personer, en, två eller tre? Vill vi undanta någon och i sådant fall vilka?”

Lyssna på Spotify

Lyssna på Acast

Lyssna på Apple podcast


Om HRnytt-podden

HRnytt-poddens programledare är Hanna Bergfäldt, konsult på FEM HR. I podden intervjuar Hanna aktuella personer, ledare, HR chefer och andra som kan ge oss insikt, kunskap, inspiration inom HR området. Nya avsnitt släpps varannan onsdag.