Men hur utförs en erinran och hur många gånger krävs för att den ska kunna leda till uppsägning? Här svarar Maria Elinder på vanliga frågor om erinran och reder ut vad den behöver innehålla.
Citat från Maria ur avsnittet
"Jag får ofta frågan om hur många gånger man måste göra en erinran för att det ska vara skäl för uppsägning. Men det är svårt att svara på, även om det finns vissa riktlinjer.”
”Situationen styr, men ibland kan man vara redo för att säga upp och då gäller det att kunna bevisa att du förvarnat medarbetaren. Att du gett personen chans att bättra sig, att du gjort en åtgärdsplan, skickat dem på utbildning och så vidare. Erinran, handlingsplaner – allt det är steg på vägen.”
”Det gäller ju att inte göra erinran för minsta möjliga, utan att fråga sig vad själva brottet är mot anställningsavtalet, vår policy eller kultur?”
”Antalet är beroende på situation, men erinran är inget att strössla med heller. Ett vanligt missförstånd är att man ger en erinran idag och sedan säger upp någon imorgon. Men man kan inte både förvarna om en uppsägning och säga upp på samma händelse. Du ska bli få en chans att bli bättre.”
”Erinran är inte en disciplinär åtgärd, utan ett sätt att säga ”skärp dig annars blir det konsekvenser””.
Avsnittet är sponsrat av Försäkringskassan
Förebygg ohälsa bland personalen - få bidrag från Försäkringskassan.
Om HRnytt-podden
HRnytt-poddens programledare är Hanna Bergfäldt, konsult på FEM HR. I podden intervjuar Hanna aktuella personer, ledare, HR chefer och andra som kan ge oss insikt, kunskap, inspiration inom HR området. Nya avsnitt släpps varannan onsdag.