I det här hands on-avsnittet berättar arbetsrättexperten Maria Elinder mer om den svenska modellen, vad den innebär och vad du behöver tänka på när du applicerar den i din organisation.
Citat från Maria ur avsnittet:
”Den svenska modellen går ut på att vi förhandlar. Att vi kommer överens mellan fackförbund och arbetsgivare. Det leder till mindre konflikter.”
”Man brukar titta på hur många strejkdagar man har i landet. Där ligger vi otroligt lågt.”
”Många företag har kollektivavtal, men vi har också ett 30-tal arbetsrättslagar i Sverige, till exempel arbetsrättslagen, semesterlagen mm. Det finns många lagar som reglerar arbetsmiljön.”
”Vi tittar mycket på hur arbetsdomstolen dömer. Vid en tvist börjar man alltså enligt den svenska modellen med en lokal förhandling och sedan går det över till en central förhandling. Går det vidare hamnar man i arbetsdomstolen.”
”Det finns 680 olika sorters kollektivavtal i Sverige. Men känner man att det är lite trubbigt finns det möjlighet för en lokal klubb eller arbetsgivare att lägga till och ta bort regler. I så fall finns det vissa saker att tänka på.”
Avsnittet är sponsrat av Försäkringskassan
Förebygg ohälsa bland personalen - få bidrag från Försäkringskassan.
Om HRnytt-podden
HRnytt-poddens programledare är Hanna Bergfäldt, konsult på FEM HR. I podden intervjuar Hanna aktuella personer, ledare, HR chefer och andra som kan ge oss insikt, kunskap, inspiration inom HR området. Nya avsnitt släpps varannan onsdag.