Vi tar hjälp av Sara Breman, entreprenör och expert inom HR och AI. Hon berättar mer om hur vi kan använda AI – och vad det innebär när de mer avancerade verktygen tar över många av våra arbetsuppgifter.
Citat från Sara ur avsnittet:
”Jag tror inte HR kommer se ut som det gör idag om tio år. Kanske kommer det inte ens heta HR. Men vi kommer åstadkomma mycket tillsammans och AI kommer bli en nyckel till det.”
”Vi är redan idag vana att använda AI som språkmodeller, till exempel ChatGPT. Men eftersom vi numera också kan använda AI som autonoma agenter som kan göra saker åt oss, kommer saker och ting ske snabbt. Vi behöver vara medvetna om att utvecklingen kommer gå rasande fort.”
”Man behöver inte ha koll på alla verktyg, men kanske något. Mitt bästa tips är att testa. Till exempel genom att fråga AI – jag jobbar som det här – hur kan jag använda dig i det?”
”De här modellerna vi har idag har en tendens att hallucinera – det vill säga hitta på. Så det är bra att hålla koll på hur du skriver prompts och ge dem ett fokus och en tydlig uppgift – vad det är vi vill ha gjort? Där behöver du vara tydlig och veta vad du skriver.”
”Våga säga ifrån till din AI. Om den ger svar du inte är nöjd med måste du lära upp den. Säga att: det här var inte bra, då lär den sig.”
”ChatGPT är inte en avancerad sökmotor. Den ska generera något nytt. Testar du samma sak två gånger kommer det se lite olika ut. Tanken med generativ AI är alltså att generera något nytt, inte att vara en avancerad variant av Google, som många tror.”
Om HRnytt-podden
HRnytt-podden produceras i samarbete med FEM HR och leds av Hanna Bergfäldt, partner och HR-konsult på FEM HR. I podden intervjuar Hanna aktuella experter, ledare och HR-chefer för att ge insikter, kunskap och inspiration inom HR-området. Nya avsnitt släpps varje månad.