År 2022 kunde 77% av alla svenska företag inte hitta den skickliga talang de behövde, och det blir bara värre.
Källa: ManpowerGroup, Sweden's 2022 Talent ShortageFlera faktorer bidrar till bristen på arbetstagare med spetskompetens i Sverige: en åldrande arbetsstyrka, ett minskande antal barn som föds och en minskande pool av inhemska talanger. År 2040 kommer var fjärde person i Sverige att vara 65 år eller äldre.
Dessutom har den snabba teknologiska utvecklingen skapat en klyfta i kompetens, vilket gör det utmanande för lokala utbildningsinstitutioner att producera examinander med de senaste färdigheterna som efterfrågas på marknaden.
Enligt en rapport från TechSverige står Sverige inför en brist på 18 000 teknikexperter årligen. (Ework Group, 2024) Denna brist på kvalificerad IT-talang bromsar innovation hos svenska företag. Med en brist på experter inom framväxande teknologi som artificiell intelligens, maskininlärning och cybersäkerhet kan företag få kämpa för att vara konkurrenskraftiga på den globala marknaden och även möta ökade kostnader samt fördröjningar av projekt.
Källa: ManpowerGroup, Sweden's 2022 Talent ShortageSå vad kan göras?
För digitala färdigheter inom IT och mjukvara finns det en lösning som ännu inte helt omfamnats: Globala anställningar.
Att anställa kvalificerad talang från utlandet genom en Employer of Record (EOR) är en genomförbar lösning. En EOR är en tredjepartsleverantör som tar på sig det legala ansvaret för anställningen av ett företags anställda. Detta är ett enklare alternativ till att etablera en juridisk enhet i ett annat land, vilket är kostsamt och tidskrävande. Det öppnar inte bara dörrar till en mångsidig kompetens, utan bidrar också till en mer inkluderande och innovativ arbetsmiljö.
"Bolag som antar detta tillvägagångssätt har redan en fördel gentemot sina konkurrenter i kampen om talanger"
– Bastian Eichler, VP of Product på WorkMotion, en global HR-plattform.
Det finns många länder med utmärkta utbildningssystem och hög nivå av engelska färdigheter där yrkesverksamma söker jobb. Låt oss till exempel titta på Portugal. Enligt Eurostat har landet den tredje högsta andelen civilingenjörsutbildningar i Europeiska unionen, med cirka 90 000 studenter som tar examen varje år.
Genom att anställa globalt kan företag i Sverige inte bara ta del av dessa marknader som svärmar av kvalificerade yrkesverksamma, utan även ha en tydlig kostnadsfördel på grund av låga löner i regionen.
"Om du vill vara konkurrenskraftig och ha en rekryteringsprocess som möjliggör åtkomst till en stor grupp kandidater, har du inget annat val än att se utomlands. Det är oundvikligt."
WorkMotion gör detta till verklighet och möjliggör för företag i Europa att hitta den bästa IT-talangen över hela världen. WorkMotions lösning förenklar lönehantering, förmåner, kostnadsersättning och andra processer.
"Vi använder teknologi för att göra tråkiga onboarding-processer snabbare. Vi kan generera ett lokalt anpassat avtal digitalt på rekordtid, endast 11 minuter."
Att omfamna möjligheten att anställa globalt, är inte bara ett strategiskt drag; det är ett åtagande att säkra den framtida framgången för den svenska affärsmiljön. Det är dags för svenska företag att träda ut på den globala scenen och låsa upp en rikedom av talang för att driva innovation och hållbar tillväxt.
För att ta reda på hur WorkMotion automatiserar tråkiga onboardingprocesser och gör det möjligt för företag att ta med talanger från 160+ länder på ett snabbt, enkelt och kompatibelt sätt, klicka här.
Källor: