En hälsosammare arbetsdag
PUBLICERAD 2021-05-18

En hälsosammare arbetsdag

Här får du 8 effektiva förslag till hur du leder dina medarbetare till en hälsosammare arbetsdag. Under maj och juni brukar det vara mycket som behöver färdigställas inför stundande ledigheter och många medarbetare känner av en ökad stressnivå.

Lägg till det en pandemi – och det faktum att fyra av tio chefer känner sig mer pressade redan och att hälften av alla svenskar uppger att de känner sig utmattade efter arbetsdagens slut. Men med enkla metoder och rätt ledarskap kan du hjälpa både dig själv och dina medarbetare att må bättre – här är 8 effektiva förslag:

1. Variera arbetsplatsen

Många av oss har flyttat vår arbetsplats från kontoret till soffan den senaste tiden – men att ligga med datorn i knäet är inte alltid en ultimat ställning för rygg och axlar. Egentligen finns det inte någon position som är bra att arbeta i för länge. Påminn dina kollegor att det är bra att variera arbetsplats under dagen – stå upp vid köksön, sitta på en stol, ta möte gående. Genom att variera arbetsställning hjälper du kroppen att hålla sig frisk.

2. Veckomöten på språng

Har ni veckovisa möten som går att ha i rörelse? Uppmuntra medarbetarna att ta dem gåendes. Det går lika bra att lyssna på de senaste rapporterna medan fåglarna kvittrar och solen värmer i ansiktet.

3. Logga ut – när du kan

En studie utförd vid Högskolan i Gävle visar att den genomsnittliga kontorsarbetaren har ökat sin arbetsmängd med 28% sedan de började arbeta på distans. En stark press att ständigt vara närvarande online kan öka stressen – även utanför arbetstid. Därför är det bra att logga ut när dagen är slut och förstå vikten av återhämtning för att kunna göra ett bra jobb.

4. Håll blodsockernivån stabil

En blodsockernivå som går upp och ner är aldrig bra och många av oss har svårt att koncentrera oss när vi är hungriga. Genom att ta små, nyttiga mellanmål under dagen håller du humöret uppe. Kanske har ni möjlighet att inspirera genom att skicka hem en frukt till de anställda eller ge ett bidrag till nyttiga mellanmål – nu när fruktkorgen på kontoret är pausad?

5. Ta pauser mellan videomötena

Apropå pauser visar en ny undersökning från Microsoft att möten som ligger tätt efter varandra orsakar onödig stress. Men så lite som tio minuters paus emellan mötena ger däremot hjärnan möjlighet återställa sig och förebygga en ökad uppbyggnad av stressnivån. 

6. 30 minuters motion

Motion är ett gammalt knep, lika känt som att det är bra att äta sin spenat, men det tål att lyftas igen – bara 30 minuters motion varje dag gör oss friskare. Du behöver inte ta ut dig helt, det kan räcka med en snabb promenad ute i friska luften. 

7. Stegtävling – ett sätt att gå längre

Stillasittande och minskad rörelse vid hemarbete utgör en stor risk för vår hälsa. Men en enkel stegtävling på företaget kan få medarbetarna att faktiskt ge sig ut – och kanske till och med gå det där lilla extra varvet runt kvarteret.

8. Tillhörighet och gemenskap

Vi människor behöver varandra. En stund med en god vän är både avkopplande och underbart. Även om vi inte kan ses på nära håll just nu går det att träffas på avstånd. Verkar någon medarbetare lite extra stressad – se om ni kan boka in en virtuell fika under en av dagens pauser och prata av er.

Källor: Viktväktarna, Chef, Microsoft, Folkhälsomyndigheten
 

Dela på Facebook : En hälsosammare arbetsdag
Dela på Twitter : En hälsosammare arbetsdag
Dela på Linkedin : En hälsosammare arbetsdag