När jobbet gör dig rädd – då är det inte längre bara ett HR-ärende
PUBLICERAD 26/5/2025
Lästid ca 3 min

När jobbet gör dig rädd – då är det inte längre bara ett HR-ärende

Dörren är öppen. Men tryggheten är stängd. Hon är 23 år, ny på jobbet i hemtjänsten. En sen kväll möter hon en brukare. Mannen är arg. Ointresserad av hjälp. Han blockerar hennes väg ut. Hon berättar det som om det vore helt vanligt. Och kanske är det just det som är det verkligt skrämmande. Att det har blivit vanligt.

När man slutar reagera på fara har arbetsmiljön redan gått sönder.

Hot och våld: inte undantag, utan mönster

Det handlar inte om enstaka händelser. Det handlar om strukturer. Om ett system där unga kvinnor, ofta i vård, omsorg eller skola, dagligen navigerar situationer som skulle klassas som oacceptabla på vilken annan arbetsplats som helst.

Enligt Arbetsmiljöundersökningen 2024 har:

  • Var fjärde kvinna mellan 16 och 29 år utsatts för hot eller våld det senaste året
  • En av tio blivit sexuellt trakasserad
  • Över en tredjedel arbetat ensamma och hamnat i otrygga situationer

Och det här är bara det som rapporterats.

Hos oss på Säkkon AB möter vi dessa berättelser varje vecka – från vårdpersonal, kommunanställda och säkerhetschefer. Det som slår oss är inte chocken i deras röster. Det är igenkänningen. Hotet har blivit vardag. Vardagen har blivit tyst. Tystnaden har blivit farlig.

Det farligaste är inte alltid händelsen – utan tystnaden efteråt

När ingen lyssnar.
När kollegor rycker på axlarna.
När chefen säger: “Sånt händer tyvärr ibland.”

Då går någonting sönder på djupet. Hälsa, prestation, tillit och långsiktig försörjningsförmåga påverkas. Och det räcker inte att ha en policy i en pärm. Trygghet är inte en dokument fråga. Det är en kulturfråga.

Vi behöver prata om den psykosociala arbetsmiljön som en lika central säkerhetsfråga som brandlarm eller skyddsskor. För när rädslan kryper in i kroppen på den som går till jobbet – då har vi ett systemfel.

Fyra frågor varje arbetsgivare måste våga ställa

Säkerhetsfrågor i arbetslivet är ofta obekväma. Men obekvämt är inte samma sak som oviktigt. Här är fyra frågor du som ledare inte får ducka för:

  • Har vi en rutin för hot- och våldssituationer – som faktiskt efterlevs?
  • Vet vi vilka yrkesgrupper eller individer hos oss som löper störst risk att utsättas?
  • Får de som utsätts stöd – både direkt och långsiktigt?
  • Har vi en kultur där det är tryggt att slå larm – eller en där man tystnar för att “inte vara till besvär”?

Om du tvekar på svaren är det dags att agera.

Det är inte medarbetaren som brustit – det är vi som system

Ingen ska behöva vara rädd på jobbet. Inte för hot. Inte för våld. Inte för att gå in ensam till en okänd brukare. Inte för att rapportera det som hänt.

Det här handlar inte om att “lära sig stå ut”. Det handlar om att bygga arbetsmiljöer där vi inte förväntar oss att någon ska stå ut.

På Säkkon arbetar vi med konflikthantering, riskbedömningar och praktisk träning i hotfulla situationer – men vi ser gång på gång att den avgörande faktorn inte är verktygen. Det är kulturen. Det är ledarskapet. Det är om trygghet är något vi snackar om – eller något vi står upp för.

När jobbet gör dig rädd, rädd på riktigt – då är det inte längre bara ett HR-ärende. Då har vi systemkollaps.

Mikael Bron, seniorkonsult och utbildare på Säkkon


Om Säkkon

Säkkon hjälper företag och organisationer att skapa trygga och säkra arbetsplatser. Med fokus på brottsförebyggande arbete, krisberedskap och säkerhetsutbildning erbjuder de både rådgivning och konkreta insatser – alltid grundade i forskning och beprövad erfarenhet. Företaget är auktoriserat, har kollektivavtal och finns representerat i hela landet. Läs mer på sakkon.se