Så utformar du arbetsplatsen för mentalt välbefinnande
PUBLICERAD 11/9/2023
Lästid ca 2 min

Så utformar du arbetsplatsen för mentalt välbefinnande

Sjukdomar som rör den mentala hälsan är en av de största orsakerna till sjukskrivningar inom organisationer. Men genom att utforma arbetsplatsen på rätt sätt kan du påverka medarbetarnas välbefinnande. Design är alltså inte bara en fråga om estetik – den kan också användas för att justera stressnivå, produktivitet, kreativitet och effektivitet på djupet.

Skapa ensamhet eller gemenskap

Utformningen av arbetsplatsen har en betydande inverkan på hur vi upplever den. För att skapa en arbetsplats vi är stolta över att komma till – och som vi gärna visar upp för vänner och kunder – behöver vi ta hänsyn till både vårt behov av gemenskap och återhämtning. Det kan vi till exempel göra genom att vara noga med omgivande ljud och ljusnivåer. Buller och annat som stör koncentrationer påverkar mer än vi tror och kan efter en hel arbetsdag göra oss utmattade. Ett sätt att hindra det är att skapa olika zoner på kontoret och optimera dem för de ändamål vi väljer, till exempel koncentration, samarbete och social interaktion.

Färgers inverkan

Färger har en djupgående inverkan på både medarbetarnas humör och prestanda. Till exempel kan blå och gröna nyanser öka kreativiteten, medan för mycket rött kan trigga ångest. Men det är inte heller så att du bör skippa allt rött – små stänk av det, till exempel på en pärm eller en tavla här och där, kan skapa energi och nyfikenhet. En färg som orange kan också användas för att skapa en inbjudande atmosfär och är vanliga i en reception, men kan även störa vårt nervsystem. Använd istället naturnära toner för en mer lugn och stressfri miljö. Så vilken färg är då bäst för ett kontor? Enligt forskningen är det blått eftersom den inte stör hjärnans fokus.

Naturligt ljus och grönska

Naturens närvaro har också en positiv inverkan på medarbetarna. Att ha utsikt över grönska och att omge sig med gröna växter på kontoret har ofta en lugnande effekt som minskar stress. Andra faktorer som inverkar är bland annat dagsljus som har en direkt koppling till ökad koncentration och produktivitet. Placera därför gärna arbetsplatserna nära ett fönster för att maximera fördelarna. Takhöjd och ordnad arbetsmiljö spelar också in, det vill säga kontoret bör inte ha för mycket prylar och stök, om du vill skapa en trivsam miljö.

Balans och variation

Balansen mellan minimalism och stimulerande visuella element kan vara en av nycklarna till att få medarbetarna att trivas. För mycket stimuli kan öka stressnivåerna, medan för mycket ordning kan sakta ner kreativiteten. Inredning som konst och estetiska detaljer kan förbättra kreativiteten och arbetsupplevelsen rejält. Använd både färger, naturligt ljus och design för att skapa en omgivning som främjar en arbetsmiljö där kollegorna trivs och gärna lämnar hemmakontoret för.

Källa: Randstad, Lundaforskarna, Ny Teknik