Träna på arbetstid – 7 smarta tips
PUBLICERAD 29/10/2021
Lästid ca 2 min

Träna på arbetstid – 7 smarta tips

Stillasittande är en av vår tids största hälsorisker och mer och mer forskning visar på hur mycket vi har att vinna på att röra oss oftare. Företag som inför träning på arbetstid upptäcker att de får lägre sjukfrånvaro, ökat välmående och högre produktivitet. Skapa ditt superteam genom att hjälpa dem bli mer fysiskt aktiva – här är några förslag på hur du gör:

1.Använd er av friskvårdstimme

En friskvårdstimme innebär att de anställda får träna en timme i veckan på arbetstid. Som arbetsgivare visar du därmed att det är viktigt med hälsa och att du litar på att de gör sitt jobb även om en timme försvinner till träning.

2.Gemensamma träningspass

Ett sätt att röra sig mer är att träna tillsammans – en löprunda på morgonen, en power walk på lunchen eller en eftermiddag när alla får gå lite tidigare för att kunna träna ihop. Genom att träna i grupp blir det svårare att boka av och teamkänslan ökar också gemenskapen kollegor emellan.

3.Låt personalen engagera sig

Vad tränar dina kollegor när de själva får välja? Kanske kan de dela den kunskapen och glädjen med varandra? Någon kör yoga eller bodypump, någon annan karate, en tredje är oerhört förtjust i padel. Låt personalen hålla i en träningstimme var under en period, eller bjuda in en tränare för att sprida glädjen över just sin sport till fler på kontoret.

4.Starta en cup

Finns det någon lagsport som ni kan ställa upp och tävla i som företag? Kanske har er bransch någon turnering som går att delta i – eller så är det dags att ni som företag startar en för att träffa och ha roligt med branschkollegor och konkurrenter? Brännbolls-, padel-, pingis- eller fotbollsturnering – vad passar er?

5.Bjud på extra semester

Ett sätt att hjälpa dina medarbetare till mer rörelse är att erbjuda en belöning. Lyckas dina anställda bevisa att de till exempel tränar tre gånger i veckan – ge dem några extra semesterdagar per år. Medarbetare som tränar ofta får då en morot att fortsätta och du tar igen kostnaderna genom sänkta sjukskrivningar.

6.Gamification – starta en utmaning

En stegtävling eller någon annan utmaning med ett riktigt fint pris brukar få igång motivationen hos de allra flesta. Se bara till att det finns flera sätt att belönas, så attinte deandra tappar motivationen när några vinnare har dragit ifrån redan under de första dagarna.

7.Skapa träningsglädje för alla

Att kunna röra sig obehindrat är tyvärr inte självklart för alla medarbetare – så se till att det alltid finns alternativ för dem som kanske har rörelsehinder eller kroniska sjukdomar som begränsar dem. Är du osäker på hur du ska anpassa aktiviteten, fråga helt enkelt vad som passar dem bäst och vad de skulle vilja göra istället. Genom att vara kreativ och lyhörd kan du säkert hitta något som passar de allra flesta.

Lycka till!