HR: Ensamheten bakom tuffa beslut och hur du kan hantera den
PUBLICERAD 11/11/2024
Lästid ca 4 min
Krönika

HR: Ensamheten bakom tuffa beslut och hur du kan hantera den

Du är den som driver omorganisationer, som vet vilka som får gå och vilka som får stanna. Men HR-rollen kan också vara en av de mest ensamma, särskilt när du leder en organisationsförändring. Känner du igen dig i det här?

  • Plötsligt är du inte längre "kollegan" – du är ”HR".
  • När du kliver in i rummet tystnar sorlet och samtalen.
  • När du pratar med någon enskilt, blir det snabbt en snackis.

Det här har varit min verklighet under flera omorganisationer, och jag vet att många andra HR-chefer upplever samma sak. Att vara den som driver förändring, tar tuffa beslut och bär information som påverkar människors liv innebär en särskild sorts ensamhet. Du är en katalysator för förändring, men också en mottagare av andras reaktioner och känslor – och låt oss vara ärliga, hur mycket man än gillar sitt arbete så kan detta stundtals vara oerhört tungt.

Att vara HR i förändring är tudelat. Du är central för organisationens förändringsprocess, men samtidigt isolerad. Du vet saker som andra inte gör, och du förväntas vara objektiv, även när du själv känner empati för dem som påverkas. Det är en balansgång som kan göra att du känner dig ensam och utsatt.

Skaffa en pysventil – nyckeln till att orka med förändringsprocesser

I takt med att världen ändras i en rasande takt blir förändringsprocesser och omorganisationer en konstant del av HR-rollen. Därför gäller det att jobba smart för att orka i längden.
Mitt första och största medskick är att bryta isoleringen och skaffa dig en pysventil. Någon du kan prata med i upp- och motgång, som också lyssnar utan att döma. Det kan vara en mentor, coach eller en kollega i en annan del av organisationen – någon du litar på och som förstår de utmaningar du står inför.

Själv har jag haft flera olika pysventiler genom åren – både internt och externt. Det har varit ovärderligt att kunna prata med någon som förstår men inte är känslomässigt involverad i alla förhandlingar, uppsägningar och relationer. Idag är jag själv den där pysventilen för HR och VD, just för att jag vet hur mycket det betyder att ha någon som varit där själv.

Oavsett vem du vänder dig till – coachen, kollegan, mentorn eller branschkollegan – välj med omsorg! Personen du jobbar med måste ha integriteten och mognaden att möta dig där du är. Jag har sett mer än en gång hur ett bollplank kan agera snuttefilt, med huvudet på sned, eller ta över utan att lämna utrymme för dina känslor. Din pysventil ska vara någon som kan lyssna aktivt, utan att döma eller överta din process.

Verktyg för att stärka din HR-roll i förändring

Förutom att ha en pysventil finns det andra viktiga strategier för att hantera de känslomässiga och professionella påfrestningar du möter i din HR-roll:

1. Skapa ett nätverk av HR-professionella

Det kan vara sårbart att förlita sig på en enda person som stöd. Genom att delta i HR-forum eller nätverk kan du få kontakt med andra i samma position och utbyta erfarenheter. Det ger en långsiktig stöttning, oavsett om du är mitt i en stor omorganisation eller om allt flyter på. Att veta att andra har liknande erfarenheter kan göra stor skillnad.

2. Sätt tydliga gränser mellan arbete och privatliv

När du hanterar svåra beslut och bär mycket ansvar är det viktigt att kunna koppla bort jobbet när du är ledig. Försök att sätta tydliga gränser, både mentalt och fysiskt. Lämna arbetsdatorn på kontoret eller ha tydliga rutiner för när arbetsdagen är slut.

3. Prioritera egenvård och återhämtning

Det är lätt att glömma bort sig själv när man har mycket ansvar. Boka tid med dig själv i kalendern, precis som du skulle göra med ett viktigt möte. Planera in aktiviteter som hjälper dig att återhämta dig – vare sig det handlar om träning, meditation eller att bara ta en lång lunchpromenad utan distraktioner.

Avslutningsvis – stöd och förutsättningar gör dig starkare i förändring

Att vara HR under förändring är en balansgång mellan att leda organisationen och hantera ensamheten i rollen. Genom att bygga ett starkt nätverk, sätta gränser och prioritera återhämtning kan du minska den tyngden. För precis som du stöttar organisationen i dess förändring, behöver du själv stöd för att orka långsiktigt.

Din roll är avgörande för organisationens framgång – men den börjar med att du tar hand om dig själv…

ALLT gott,
Sofia
Din wingwoman i organisationsförändringar


Om Sofia Stigendal

Sofia Stigendal är kursledare, föreläsare och förändringscoach. Hon har jobbat med HR, förändring, ledarskap och inkludering två decennier. Sofia blev egen för att minska gapet mellan de egna förutsättningarna i arbetslivet och hennes äldsta son, född med flerfunktionsnedsättning. Hon har ägnat fler än 10 000 timmar med att nörda ner sig i förändringsledning, beteendeförändring, ledarskap, hjärnan, inkludering och mycket mer. Allt för att skapa en helhet mellan vad hon ser i sin son och vad hon möter på arbetsplatser. Att leda förändring på ett hållbart sätt är hennes vardag – från att hon går upp till att hon går och lägger sig.

Linkedin
Hemsida