Vad är HR? Human Resources för nybörjare
PUBLICERAD 24/4/2023
Lästid ca 2 min

Vad är HR? Human Resources för nybörjare

Har du precis hittat hit och är nyfiken på att veta mer om vad HR är? Välkommen. Här ska vi försöka förklara vad en HR-avdelning gör och vilka olika roller och definitioner det finns av Human Resources.

Human Resources (HR) är en avgörande funktion av en organisation och ansvarig både för att hantera personalfrågor och att säkerställa en positiv arbetsmiljö. HR-avdelningen har en rad olika ansvarsområden, inklusive rekrytering och urval av nya medarbetare, personaladministration, utbildning och utveckling, prestation och lönehantering – och andra ansvar när det gäller hantering av olika utmaningar kring personalen.

HR och dess roll i organisationen

HR är minst sagt en nyckelroll inom en organisation, eftersom den hjälper till att bygga och underhålla ett positivt arbetsklimat för de anställda. Det inkluderar bland annat att upprätthålla en god kommunikation mellan medarbetare och ledning, att hantera personalproblem och konflikter och att ge stöd till anställda på många andra sätt.

Olika HR-funktioner

Så vad är då HR ur ett mer praktiskt perspektiv, det vill säga vilka arbetsuppgifter ingår i arbetet på en personalavdelning? Eftersom HR-funktionen innefattar en rad olika ansvarsområden kan arbetsuppgifterna variera. Men i det stora hela är en av de viktigaste att jobba med att locka och behålla kompetens, utföra rekrytering och göra urval för att hitta rätt medarbetare. Det kan inkludera allt från att skapa jobbannonser, söka efter potentiella kandidater, intervjua och välja rätt personer eller för den delen samarbeta med ett ett rekryteringsföretag. HR är också ansvarig för att administrera anställningsavtal, genomföra bakgrundskontroller och skapa en välkomnande onboardingprocess – det vill säga en process som introducerar nyanställda på ett bra sätt så att de snabbt kommer in i verksamheten.

En annan del av HR-arbetet kan också vara att utveckla och genomföra personalutbildning och utbildningsprogram. Till exempel grundläggande träningsprogram eller mer avancerade utbildningsprogram för att förbättra personalens färdigheter och öka produktiviteten. HR arbetar också mycket med lönehantering, som att skapa lönepaket och förmåner som är konkurrenskraftiga nog att locka till sig och behålla kvalificerade medarbetare.

Vad är HR och dess roll i företagskulturen?

HR har en viktig roll när det gäller att upprätthålla en positiv företagskultur – det vill säga en arbetsmiljö som främjar samarbete, kommunikation och öppenhet samtidigt som den uppmuntrar jämställdhet och mångfald. HR är också ansvarig för att upprätthålla arbetsregler och policys för att säkerställa att organisationen är i linje med de lagar och regler som finns. Här gäller det att hela tiden vara uppdaterad och kunna applicera och rådgöra när det gäller villkor och avtal.

Så vad är då HR?

HR är alltså en av företagets viktigaste funktioner och som HR-ansvarig jobbar du med en rad olika personalfrågor. Du kan också specialisera dig inom ett visst område inom HR som du är intresserad av. Är du nyfiken på HR-yrket och vill veta mer om vad HR är och vilka utbildningar som finns? Kika in här