Utbilda dig till HR-specialist – så här gör du
PUBLICERAD 24/3/2023
Lästid ca 2 min

Utbilda dig till HR-specialist – så här gör du

Att utbilda dig till HR-specialist är ett bra sätt att ta nästa steg i din karriär. Oavsett om du vill läsa på plats eller på distans finns det mycket att välja på. Sedan kan du själv bestämma vilken typ av roll inom HR som passar dig och din framtid bäst.

HR är en funktion med många olika specialistroller. Du kan till exempel vara HR-administratör, vars huvudsakliga ansvar är personaldokument, lön och förmåner. Du kan också välja att specialisera dig inom rekrytering och att söka, granska och intervjua potentiella kandidater inför ett urval. Kkompetensutveckare och organisationsutvecklare är andra vanliga specialistroller som ansvarar för att planera och genomföra utbildningar för de anställda.

Givetvis innehåller varje HR-roll många olika arbetsuppgifter och ibland alla de som nämnts ovan. Men det är också vanligt att specialisera sig – särskilt efter några år i branschen. Därför har också många utbildningar till HR-specialist arbetslivserfarenhet som intagningskrav. Till exempel utbildningen till HR-konsult där du lär dig ansvara för stöd och rådgivning till ledare och anställda inom en organisation. HR-chef räknas också som en specialistroll och handlar mer om att implementera HR-strategier och stödja organisationens mål. Oavsett vilken roll du väljer finns många specialistutbildningar för dig välja på och utforma efter dina egna behov. Här är några:

HR-specialistprogrammet

Ett HR-specialistprogram på universitet eller högskola ger dig en grundläggande utbildning som fokuserar på olika HR-områden, inklusive till exempel personaladministration, arbetsrätt, arbetsmiljö, rekrytering och personalutveckling. Många HR-utbildningar innehåller även ämnen som psykologi, sociologi, socialpsykologi och pedagogik. Ibland kan programmen också kallas HRM-program (Human Resource Managment) men är egentligen samma sak som HR, det vill säga utbildningen fokuserar på personalledning och organisationsutveckling. Programmen inkluderar ofta avancerad utbildning som strategisk HR, organisationsteori, ekonomi och ledarskapsutveckling.

Diplomering i HR

Om du hellre vill ta en kortare utbildning som ger grundläggande kunskaper i HR när det gäller personaladministration, personalutveckling, arbetsrätt eller rekrytering går det också bra. Då läser du en kurs som ger dig kunskaper inom ett eller flera ämnen.

YH-utbildningar till HR-specialist

YH står för Yrkeshögskola och har också utbildningar inom HR. Här fokuserar man ofta ännu mer på de praktiska färdigheter som behövs för att bli HR-specialist. Det kan vara allt från personaladministration och rekrytering till arbetsmiljö.

Distanskurser online

Självklart kan du även läsa din HR-specialistutbildning på distans på någon av de institutioner och organisationer som erbjuder det. Då blir du diplomerad personalvetare men läser din kurs online och väljer sedan själv hur du vill lägga upp din studietid.

Här hittar du HRnytts utbildningar inom HR

Här hittar du mer om utbildningar till HR specialist och olika institut