Att motivera i motvind
PUBLICERAD 13/6/2022
Lästid ca 8 min

Att motivera i motvind

2017 hamnade Nordens största kulturevenemang, Bokmässan, i rejält blåsväder. Frida Edman, 36 år, tog över som ansvarig för Bokmässan under hösten samma år. Den högerextrema tidningen Nya Tider hade ställt ut på mässan och Nazistiska NMR marscherade utanför.  Frida berättar om utmaningarna hon fick som ledare.

Berätta om dig själv. Vem är Frida Edman?

Ja, vem är jag? Det beror nog på vem du frågar! Men, nu frågar du mig och då tänker jag att jag först och främst är min sons mamma. Att jag bor i Göteborgs skärgård med min fantastiskt fina familj och att jag gärna åker båt, reser eller umgås med mina kära vänner.

Men jag tänker också på min bakgrund. Jag är född och uppväxt i Lysekil och kände väl rätt tidigt i tonåren att det var för litet. För trångt. Jag var nog rätt sökande och min pappa var noggrann med att introducera litteratur och kultur i tidig ålder. Vi tog ofta tåget till Göteborg på loven för att gå på Göteborgsoperan eller någon annan föreställning. Mina föräldrar kämpade rätt mycket med ekonomin, men bokklubbar gjorde de aldrig avkall på. Något som jag fortsatte med som student. Jag gick med och ur bokklubbar jämt, för erbjudanden om nyprenumenationer var alltid de bästa!

När jag var i slutet av högstadiet så började mina föräldrar plugga på universitetet och det inspirerade mig. Jag kunde fly in i böckernas värld men jag såg också hur en universitetsutbildning innebar möjligheter och vägar fram i livet. Min karriär har varit brokig – lärare, verksamhetsutvecklare, marknadschef, affärsutvecklingschef och nu ansvarig för Bokmässan. Men det har alltid varit bildning, lärande och kultur som varit utgångspunkten i mina uppdrag.


“Om individen vågar, växer och utvecklas så tror jag att företaget i slutändan visar på gott resultat.”


Hur stor betydelse har det att du är lärare i grunden?

Det var aldrig ett kall eller en dröm att bli lärare, det var snarare dåliga betyg som gjorde att jag tog vägen genom lärarprogrammet för att få läsa medie- och kommunikationsvetenskap. Det var lättare att komma in den vägen. Men jag trivdes som lärare. Jag undervisade på gymnasiet i historia och mediekunskap under tre år. Jag drevs mest av att se eleverna utvecklas, att få tända deras eldsjälar och slog nog huvudet i det berömda glastaket. Jag upplevde att det var svårt att driva utveckling och förändring i ett så låst system. Mycket har säkert förändrats sedan dess.

Just att utmana, att pedagogiskt ställa frågor snarare än att svara på frågorna – det är en förmåga jag tror jag har utvecklat som lärare och det har jag med mig i mitt ledarskap än idag. Det är inte jag, varken som lärare eller ledare som ska besitta alla svar. För mig handlar det istället om att leda på ett sätt som utvecklar och motiverar individen. Om individen vågar, växer och utvecklas så tror jag att företaget i slutändan visar på gott resultat.


“Allt fokus från det vi vill att Bokmässan ska vara var som bortblåst. En blöt filt la sig över Sveriges epicenter för litteratur och kultur.”


Kan du berätta om Bokmässan 2017. Vad hände?

2017 känns så länge sedan. Det är som en helt annan tid. Pre pandemin och inget krig i Europa. Det var en tid av polemik. Den lever vi fortfarande i. En högerextrem tidning hade tidigare anmält sig till Bokmässan och vi hade accepterat deras anmälan. Vi ändrade dock beslutet när reaktionerna blev en enorm bojkott av Bokmässan. Sedan ändrade vi oss igen när juridiken stod i vägen för oss. Det hela blev ohållbart med nazistdemonstrationer utanför Bokmässan och bojkott. Allt fokus från det vi vill att Bokmässan ska vara var som bortblåst.

En blöt filt la sig över Sveriges epicenter för litteratur och kultur. När jag tog vid som ansvarig för Bokmässan hösten 2017 landade vi i beslutet att vi inte kunde låta en enda utställare av 800 stå i vägen för oss när vi ville utveckla Bokmässan vidare.

Berätta om ditt arbete med att bygga upp förtroendet för mässan igen?

Förtroende och relation är avgörande för att bygga långsiktiga samarbeten. Det vet alla. Men det är lätt att glömma när allt går bra från år till år. Viktigast var att upprätta relationer och helt enkelt träffas än mer, prata och prata. Lyssna in och berätta hur vi tänker.
I det är det också viktigt att ha självförtroende och kommunicera en tydlig riktning framåt. För oss var det viktigt att förmedla att vi stod inför en omstart, en nystart! Vi ville ta oss ur den kris vi var i och det gjorde vi bäst genom att tala om att: “Så här kan vi inte ha det!

Det viktigaste för oss är att utveckla och driva Bokmässan vidare, att främja litteratur och läsning! Därför kommer vi nu inte tillåta att en enda utställare står i vägen för oss. Nu vänder vi blad!”
Det kommunicerade vi, och det gjorde vi. Det blev tydligt att alla ville ut ur den situation som var och att alla var måna om Bokmässans framtid.

Hur gick det när du skulle samla ditt team?

Jag gick från medarbetare till chef över en helg och det var kanske inte så förutsägbart att jag skulle ta över ansvaret för alla. Jag bestämde mig helt enkelt för att – på måndag går jag till kontoret och då är jag chef! Med det sagt så var jag också tydlig med att vi måste genomföra denna resa tillsammans och det är okej att vi tänker olika till att börja med men vi måste också ha en gemensam väg fram. Den vägen framåt bygger vill tillsammans! Jag var nog tydlig med att vi har mycket att diskutera, men att jag nu är ansvarig – det är inget vi ska diskutera. Istället la vi fokus på Bokmässans bakgrund, vår historik och vårt DNA. När Bokmässan startades så sa grundarna att Bokmässan skulle skapa ilningar i själen. Det tog vi fasta på och tillsammans mejslade vi ut vad det betyder för oss idag och vad vi ska ha fokus på framåt. Det blev bra! Vi fick samsyn och tillbaka energi så att vi kunde återupprätta Bokmässan 2018!


Tack och lov så är vi tillbaka och planerar nu för den stora återkomsten. Bokmässan 2022 kommer bli magisk!


Hur påverkades ni av pandemin?

Enormt. Bokmässan som arrangemang grundar sig på att vi har över 80.000 besök, över 800 utställare, över 300 seminarier och över 4000 programpunkter om man räknar in alla öppna scener och monterprogram. Hela vår affärsidé strandade och vi fick i praktiken näringsförbud. Men återigen valde vi det som är viktigast för oss – litteratur och läsning. Vi ställde inte in, vi ställde om. Vi utvecklade Bokmässan Play och tillhandahöll litteraturseminarier digitalt. Men, det kostade och det var inte enkelt. Tack och lov så är vi tillbaka och planerar nu för den stora återkomsten. Bokmässan 2022 kommer bli magisk!

Hur arbetade du för att återskapa motivationen?

Inte nog med att vi fick ställa in två Bokmässor så som vi känner dem. Vi gjorde något vi aldrig tidigare gjort – vi tog fram en digital streamingtjänst på 6 månader, och alla arbetade på distans! Som ledare krävde jag enormt mycket av teamet under denna period.

Vi stannade ofta upp och tittade på grupputvecklingsmodeller. Vi pratade om vad som blir viktigt när vi nu inte träffas men försöker utveckla en produkt som vi tidigare inte alls arbetat med. Jag informerade om pandemin och restriktioner, försökte lugna när jag kunde och bemöta oro så gott jag kunde. Samtidigt så gick vi igenom ett par varsel. Det är en period som prövade oss alla, både chefer och medarbetare.

För mig var det viktigt att vara så transparent som möjligt under hela processen – att säga allt jag kunde säga men att också vara tydlig när det fanns saker jag inte kunde säga. Då lovade jag att berätta så snart jag kunde och det fanns beslut. Ett tag hade jag 30 minuters information varje dag och vi hade också teamsmöten där vi sågs utan agenda bara för att fånga upp frågor, tankar och känslor.
Jag upprepade mig varje dag och sammanfattade allt i mail så att alla fick samma information samlat. I kritiska tider tror jag att man motiverar medarbetare bäst genom att möta dem där de är och låta dem vara där de är. Några såg vägen framåt och var motorn i vår utveckling, andra behövde stanna upp mer och gå långsamt framåt. Vi fick gå utanför våra roller, tänka om och fördela om arbetsuppgifter så att de passade oss i stunden. På så vis lyckades vi hålla näsan över vattenytan tror jag.

Hela tiden påminde vi oss om Bokmässans huvuduppdrag: Att vad som än i världen händer så ska vi skapa ilningar i själen och främja litteratur och läsning! Under hösten 2021 vågade vi äntligen pusta ut. Snabbt återanställde vi och i februari 2022 var ångan uppe igen. Sedan dess har vi jobbat intensivt med planeringen inför den stora återkomsten!

Berätta om bakgrunden till den nya digitala mässan.

Det fysiska mötet är överordnat den digitala utvecklingen. Jag kan inte nog påtala hur viktigt det är för oss att vi nu äntligen får ses åter. I Sydafrika lever många efter filosofin "Ubuntu". Det betyder ungefär – jag är när du är. Alltså, vi blir människor först när vi möts, när vi utbyter perspektiv. Det är så vi skapar förståelse för varandra och bygger en bättre gemensam framtid. Det är också detta som händer på Bokmässan – här utmanas allas våra världsbilder, vi får perspektiv och möter nya världar. Oväntade möten gör att vi går från Bokmässan som nya människor. Det är det som är ilningar i själen!
Med Bokmässan Play tillhandahåller vi innehåll som människor kan ta del av som av olika anledningar inte har möjlighet att ta sig till Bokmässan och Göteborg. Vi ser till exempel att vi nått fler män genom Bokmässan Play, nu hoppas vi på att se dem på årets Bokmässa också!

Har du några ledarskapstips att dela med dig av?

Mod, våga utmana medarbetare, kom inte med svar – ställ frågor! Skapa trygga forum där du har dialog med medarbetare – kalla inte bara på formella möten. Initiera till fikapauser, ta en walk-and-talk. Jag får också ofta höra att jag är bra på att tala bildligt eller med berättelser beskriva vart vi är på väg. Jag läser ibland högt ur någon bok eller refererar till någon händelse eller berättar en anekdot. Kanske kan det skapa en annan känsla än grafiska modeller och ekonomiska mål i en powerpoint.