Lågkonjunktur största utmaningen
VD:ar ser störst utmaningar kopplat till lågkonjunktur och kompetensförsörjning Det oroliga världsläget har gjort avtryck hos svenska VD:ar som listar inflation och lågkonjunktur som deras främsta utmaningar just nu. Men trots lågkonjunktur kommer rekrytering och att behålla personal på andra plats på listan. Endast 10 procent av VD:ar tycker att digitalisering, IT och automation är mest utmanande.
Vissa tycker kanske att det är lite förvånande att VD:ar fortsatt ser en stor utmaning i att behålla och rekrytera kompetens samtidigt som vi har en lågkonjunktur. Vi vet dock att många företag har haft stora problem när det kommer till kompetensförsörjning, så även om arbetslösheten väntas öka framöver så finns det flertalet branscher där det fortsatt kommer vara stor brist på kompetens." - June Mejlgaard Jensen, VD, Azets i Sverige.
Trots lågkonjunktur kommer rekrytering och att behålla personal på andra plats på listan
Digitalisering och tidsbrist är ekonomichefernas största utmaningar
Sveriges ekonomichefer och VD:ar har olika bild av vilka utmaningar de står inför. Samtidigt som VD:n är fokuserad på konjunkturläget och kompetensförsörjning så ser ekonomicheferna andra områden som mer utmanande.
Ekonomicheferna befinner sig i en förändringsresa där de ställer om från det traditionella till det moderna sättet att arbeta och listar digitalisering, IT och automation som deras absolut största utmaningar just nu. Detta följt av ineffektivitet och tidsbrist som ju är tätt kopplade till utmaningarna med teknologin.
Ekonomiavdelningarna har kommit långt inom digitalisering
När Azets genomförde liknande undersökningar 2017 och 2018 uppgav ekonomicheferna att deras avdelning kommit halvvägs på sin digitaliseringsresa. Närmare var femte CFO svarade då att företagets prioriteringar hindrade dem från att komma längre. Årets undersökning visar dock att utvecklingen har gått starkt framåt under de senaste fyra åren. Nu anser ekonomicheferna att de kommit långt inom digitalisering där snittet landar på 4,8 på en 6-gradig skala.
När VD:ar måste fokusera på utmaningar kopplat till konjunkturen finns risken att digitaliseringen återigen stannar av och halkar efter – inte minst på ekonomiavdelningarna. Ekonomicheferna har redan mycket på sitt bord och upplever stor tidsbrist. När omvärldsläget blir tuffare kan de tvingas nedprioritera digitaliseringsarbetet till förmån för områden som är mer kopplade till resultat och kostnadseffektivisering. Hela företaget missgynnas av att ekonomiavdelningen bromsas i digitaliseringsresan. Om ekonomiavdelningen har tekniken och förutsättningarna för att vara snabbfotade ökar hela företagets omställningsförmåga och därmed konkurrenskraften som behövs i en lågkonjunktur. - June Mejlgaard Jensen.
Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av undersökningsföretaget Origo Group på uppdrag av Azets via telefonintervjuer under augusti - september 2022. Undersökningen har 180 respondenter, varav 75 har titeln VD och 105 har titeln ekonomichef. I undersökningen inkluderades bolag över hela Sverige, i olika branscher (ej offentlig sektor). Företagen i undersökningen har minst 50 anställda.