Hybridledarskap = Virtuellt ledarskap?
Krönika

Lästid : 2 min

Hybridledarskap = Virtuellt ledarskap?

Nu när restriktionerna släppts och vi ser ljuset i slutet av pandemitunneln så kommer kontorsanställda snart få damma av sina skrivbord igen och tända lysrören i taken. Men inte alla.

Vårt stora digitala språng har visat att vi inte behöver vara fysiskt närvarande för att göra det mesta av vårt arbete. Så hur kommer chefer att leda sina team när bara några är på kontoret och resten jobbar från …var som helst? Hur kommer de att utöva sitt hybridledarskap?

Hur kommer vi att leda, träffas och kommunicera framöver? Jag tror på följande fem spaningar:

1. Hybrida arbetsplatser är här för att stanna

Det blir väldigt svårt att tvinga alla tillbaka, när inte ens cheferna själva alltid vill ha det så. Jag läser artiklar av studier som säger att många anställda kommer att sluta om de tvingas arbeta från kontoret varje dag i veckan. Jag hjälper själv stora företag som inser att de kommer att vara oattraktiva om de inte tillåter människor att arbeta hemifrån åtminstone delar av tiden. Detta kommer att vara en utmaning för många chefer, och mest för de som vill detaljstyra eller favorisera de som är fysiskt på plats.

2. Vissa kommer att skära ner på kontorsytor

Hur det påverkar lagandan, innovationsförmågan eller stressen är något de behöver adressera för här ser jag en stor risk för tappad motivation bland personalen. Bättre att bygga om till en bättre miljö med tysta rum, lounge-ytor, mikrolandskap och mötesrum av olika slag.

3. Team-kickoffer behövs

Alla team som har möjligheten kommer att hitta tid att träffas, minst ett par gånger per år. Allt för att bygga djupare relationer och öka arbetsglädjen.

4. Vissa dagar är alla på plats

För en del team där alla bor nära varandra så kan de ha vissa dagar där alla förväntas vara på kontoret. Allt för att slippa punkt fem…

5. Digitala mötesverktyg kommer att fortsätta användas även på hybridmöten

Om du har ett möte där tre personer är online så bör alla vara online. Alla använder chatten, menti och breakouts. Alla delar skärm istället för man ska kisa genom skärmen mot projektorduken i ett rum. Detta kommer säkert att kännas konstigt i början men hur ska man annars säkerställa en inkluderande miljö för alla?

Tiden då åtta personer satt runt konferenstelefonen (den digitala lägerelden) medan de två kollegorna på distans kände sig halvt utanför är förbi. För gruppkommunikation är jag helt övertygad om att detta är vägen framåt.

Om du leder ett team är en sak densamma: Ditt uppdrag är att få ett önskat resultat. Det bästa sättet att göra det är att ha trygga, engagerade, motiverade och högpresterande människor. Du får det genom att ha en enastående kommunikation på arbetsplatsen, oavsett var dina människor finns, och du ser till att alla känner sig inkluderade och inte isolerade vilket innebär att ni i alla gruppdiskussioner kommunicerar med digitala verktyg även när vissa är tillbaka på kontoret.

Hybridledarskap = Virtuellt ledarskap, plus lite till. Vilka är dina åsikter om detta?

Tack för att du läser mina tankar

Antoni Lacinai

The Workplace Communication Expert