Antoni föreläser om hur vi bäst kommunicerar i möten med andra människor. 2020 gjorde han skönlitterär debut med boken Grannjävlar, skriven tillsammans med My Lind. Han har också skrivit boken Missförstå mig fel. En lättläst, humoristisk beskrivning av de kommunikationsnycklar som gör att vi lättare kommer överens med andra.
Berätta om dig själv. Vem är Antoni Lacinai?
Det där är en så stor fråga… Jag är född i Göteborg sent sextiotal och hade min barndom i miljonprogrammen på Hisingen. Jag är fullständigt opraktisk - kan inte ens få ihop en Billy bokhylla utan att det blir fel, men jag fick talets gåva istället. Idag är jag föreläsare och utbildare i vad jag kallar för arbetsplatskommunikation. Jag finns i skärningspunkten mellan ledarskap, kundfokus och arbetsglädje.
Jag är smått besatt i att hitta nycklar för en god kommunikation, hög motivation och hur vi möter och bemöter varandra. Sedan jag lämnade storföretagskarriären för mer än 15 år sedan, har jag coachat chefer och team runt om i världen och jag märker en frustration bland många, att de inte har det inflytande på engagemanget och arbetsglädjen som de vill. Därför har jag skapat ett antal unika koncept och modeller som ska hjälpa chefer som tröttnat på att kämpa i motvind. Och så har jag skrivit och samskrivit 14 böcker vid här laget så nu vågar jag kalla mig författare också.
Berätta om bakgrunden till krönikan på HRnytt
För ungefär ett år sedan fick jag frågan om jag ville skriva ett par krönikor till HRnytt och C&L Magasin. Jag tackade självklart ja. Min passion är inte bara att tänka ut och samla på mig insikter. Jag vill sprida dem också. I höstas fick jag så frågan om jag kunde skriva krönikor regelbundet så nu blir det en i månaden. Fokus är på ledarskap med kommunikation och motivation som grund.
Berätta mer om vad vi kan se fram emot?
Det får vi se! Jag observerar, studerar, intervjuar, tänker och sedan får ni läsa mina tankar helt enkelt. Jag blir inte förvånad om det blir ett och annat om hybridledarskap eftersom det är den stora utmaningen – och möjligheten – för 2022. Jag har redan gjort en egen undersökning av 500 chefer från olika länder och vad de ser för utmaningar med hybridledarskapet. Där finns en del att säga.
Kan du nämna någon krönika som du känner lite extra för?
Jag gillar att få människor att tänka nytt. Att inte slentrianmässigt acceptera vad andra sagt, som en icke ifrågasatt sanning. En sådan krönika handlade om att det är bra att vara konflikträdd. Den fick väldigt stort engagemang. 99% läste mina tankar, förstod vad jag menade och höll med. De kommer att utvecklas som ledare. En procent blev sjukt provocerade.
Vad är din vision med krönikan under 2022?
Att hjälpa dig som är chef med dels nya perspektiv men också att stärka dig i ditt goda ledarskap. Du som ser den större bilden och vill dina medarbetare, kunder och partners väl; dig vill jag hjälpa. Om fler människor möter varandra med omtanke och optimism, så ökar vi engagemanget och arbetsglädjen.
Och om rätt ledare gör så, kan vi få ett samhälle där fler bryr sig om både planeten och oss människor. Det behövs. Det finns inget viktigare. Därför tackar jag nej till att föreläsa och ta coachuppdrag för de bolag som skiter i planeten eller polariserar människor på det otäcka sätt vi sett mer av de senaste åren. Du som däremot är god: Dig vill jag jobba med. Det är för dig jag skriver mina krönikor. Du är hjälten. Jag är coachen.