Lönegapet 2021
När SCB tittade på hela år 2020 tjänade kvinnor 90% av vad män tjänade – lönegapet är alltså 10%. En del av skillnaden beror till stor del på yrke, sektor på arbetsmarknaden, utbildning, arbetstid, tid borta vid föräldraledighet med mera, men med statistiska metoder har man ändå genom något som kallas standardvägning kunnat bortse från dessa faktorer och konstatera att kvinnor ändå får 5% mindre betalt för samma jobb. Förklaringen till det går inte att hitta någonstans i statistiken.
Medianlön i Sverige
Manliga tjänstemän i privat sektor har inte helt oväntat den högsta medellönen i Sverige – ca 47 600 kronor i månaden. Minst tjänar kvinnliga arbetare i privat sektor med en medianlön på 27 300 kronor. Självklart beror lönen också till stor del också på utbildningsnivå, men bara delvis – kvinnor är idag lika eller mer välutbildade än män, men tjänar fortfarande mindre.
Fler kvinnor inom STEM
En lösning som många föreslår är att fler kvinnor helt enkelt jobbar inom STEM (science, technology, engineering och mathematics) för att lindra lönegapet. Men även om fler kvinnor behövs i dessa yrken för en jämställd bransch verkar svaret inte vara så enkelt. Kvinnor som redan jobbar inom STEM tjänar fortfarande 20% mindre än männen, så även här behöver åtgärder tas.
Vad kan HR göra åt lönegapet?
Vad som bör göras för att minska lönegapet i just ert företag är till stor del en strategifråga, men tydligt är att HR har en hel del inflytande över hur det kommer se ut i framtiden. Börja med att undersöka hur nuläget är i just er organisation och hur det ser ut när ni jämför med statistiken i Sverige – bättre eller sämre? Är siffrorna dåliga, lägg upp en åtgärdsplan hur ni kan överbygga lönegapet och se över eran jämställdhetsplan – och hur den börjar redan vid rekryteringen.
Medellön för kvinnor 2020 (alla branscher)
34 200 kr
Medellön för män 2020 (alla branscher)
37 900 kr