När värdering blir diskriminering
PUBLICERAD 8/11/2023
Lästid ca 2 min
Podcast

När värdering blir diskriminering

Enligt lag behöver alla företag och organisationer jobba för jämställdhet och inkludering. Rätten till arbete, en åsikt, utbildning och att kunna röra sig fritt frö alla är något många håller med om – men ändå är det inte verklighet. Som chef finns det mycket du kan göra för att förändra det och undvika de värsta misstagen.

I det här avsnittet av HRpodden träffar vi Hanna Gerdes, människo- och folkrättsjurist som föreläser och skriver om bland annat mångfald, diskriminering och mänskliga rättigheter. Här berättar hon mer om skillnaden mellan diskriminering och åsikter, hur avsikt inte är avgörande –och hur du kan se till att alla medarbetare känner sig sedda och inkluderade.

Citat från Hanna ur avsnittet:

”Jag upplever att de flesta organisationer tycker det är en viktig fråga, men för att verkligen kunna jobba med inkludering behöver man också förstå vad exkludering är. Det är lätt att bli blind för det man själv inte utsätts för.”

”På en arbetsplats är det är lätt att värdering blir en diskriminerande handling. Våra värderingar återspelar hur vi beter oss mot våra kollegor och hur vi rekryterar.”

”Det finns en skillnad mellan diskriminering och andra begrepp som inte är juridiska men som ofta används i samhällsdebatten – som rasism eller homofobi. Den grundläggande skillnaden är att diskriminering alltid är en handling. Visst kan vi ha åsikter och tankar, vi lever ju ändå i en demokrati, men när tanken övergår till handlingar som ger någon sämre förutsättningar är det diskriminering.”

”Den stora skillnaden från andra lagbrott är att det inte krävs någon avsikt för att kunna dömas för diskriminering. Det spelar alltså inte någon roll om din intention var god, eller om du utförde missriktad omsorg, diskriminering är ändå ett brott.”

”Det gäller att inte bara attrahera en mångfald av medarbetare, utan också att kunna behålla dem. Dina bästa rådgivare är därför de medarbetare du inte lyckats behålla – de som valt att gå vidare. Fråga dem varför och vad du hade kunnat göra bättre.”


Lyssna på Spotify

Lyssna på Acast

Lyssna på Apple Podcast


Om HRnytt-podden

HRnytt-poddens programledare är Hanna Bergfäldt, konsult på FEM HR. I podden intervjuar Hanna aktuella personer, ledare, HR-chefer och andra som kan ge oss insikt, kunskap och inspiration inom HR området. Nya avsnitt släpps en gång i månaden.