Hitta rätt rekryteringsföretag – så går du till väga
PUBLICERAD 11/4/2023
Lästid ca 2 min

Hitta rätt rekryteringsföretag – så går du till väga

Att hitta rätt samarbetspartner inom rekrytering är avgörande för att kunna fylla lediga tjänster och säkerställa att kompetensen i organisationen är konkurrenskraftig och framgångssäkrad. Här är några tips på hur du kan hitta det bästa rekryteringsföretaget för er och skapa ett framgångsrikt samarbete på lång sikt.

Varför anlita ett rekryteringsföretag

Att anställa rätt kompetens är en tids- och resurskrävande process. Men genom att anlita ett rekryteringsföretag kan ni lämna över mycket av arbetet till någon annan för att kunna fortsätta fokusera på er kärnverksamhet. När ni låter någon annan sköta allt från annonsering, urval, kontakt med kandidater, arbetsprover, intervjuer, återkoppling med mera, ser ni också till att alltid ha någon att bolla med för att se till att rekryteringen blir så lyckad som möjlig. Ni väljer självklart själva vilken eller hur stor del av processen som ni vill lämna ifrån er. 

Kontrollera kundnöjdheten

För att hitta en samarbetspartner som passar just er och er verksamhet bör ni se över kundnöjdheten hos rekryteringsföretagets tidigare kunder. Det ger en bra indikation på hur samarbetet brukar fungera. Titta särskilt på samarbeten inom er bransch och var uppmärksam på negativa upplevelser. Är de för många är det dags att leta sig vidare. 

Hur ser nätverket ut?

En stor fördel med att anlita rekryteringsföretag är att få tillgång till deras nätverk av kunniga och tillgängliga personer. Här söker ni en samarbetspartner som har tillgång till passande kandidater inom den bransch ni verkar och de roller ni är intresserade av – nu och i framtiden. 

Se över certifiering

Genom att anlita ett auktoriserat rekryteringsföretag kan ni vara säkra på att det är kvalitetssäkrat och uppfyller branschstandard. Titta på vilka certifieringar de har och vad de innebär för att hitta en partner som passar era krav och behov. 

Be om ett förutsättningslöst möte

Det är inte alltid lätt att se om ett rekryteringsföretag passar er, bara genom att titta på hur de ser ut på pappret. Det bästa sättet är att ta ett möte och själv upptäcka hur samtalet löper. Uppmärksamma särskilt hur väl de tar in era önskemål, hur aktivt de lyssnar och hur väl de förstår era utmaningar i branschen och kan bidra med sin erfarenhet av den. Engagemang och personkemi säger också mycket om hur ifall rekryteringsföretaget kan vara rätt för er och er organisation.