Så undviker du en felrekrytering
PUBLICERAD 5/5/2023
Lästid ca 2 min

Så undviker du en felrekrytering

En felrekrytering kan kosta både tid, pengar och i värsta fall även ditt företages rykte. Men det finns sätt att undvika att rekrytera fel medarbetare – med en genomtänkt process och några enkla principer undviker du de värsta fällorna.

En tydlig kravprofil

Genom att säkerställa vilken kravprofil ni har så tidigt i processen som möjligt, minskar du chansen för felrekrytering. Det innebär att du och dina kollegor först skapar en klar bild av vilka kompetenser, erfarenheter och personliga egenskaper som är viktiga för er och som medarbetaren behöver för att lyckas i rollen. En tydlig kravprofil som alla i ledningen är överens om kan hjälpa dig att sålla bort de kandidater som inte uppfyller kraven och undvika att du slösar tid på onödiga intervjuer.

Ställ inte för höga krav

Samtidigt som det bästa sättet att undvika felrekrytering är en detaljerad kravprofil gäller det också att den listan inte blir för lång och att kraven inte blir för höga. Ett vanligt misstag är nämligen att företaget gör det nästan omöjligt att hitta någon som uppfyller alla punkter och då kan ni lätt missa kompetenta kandidater. Tänk på att det viktiga är att kandidaten har rätt egenskaper, sedan kan ni alltid vidareutbilda eller träna dem till att passa in i rollen, en bättre investering än att fortsätta söka efter någon som är perfekt, men kanske inte finns på marknaden – eller ens i verkligheten.

Slipp felrekrytering med högst 3-4 stallkrav

Stallkraven är de absoluta minimikraven som en kandidat måste uppfylla för att komma i fråga för tjänsten. För många skallkrav kan också leda till att du missar potentiellt bra kandidater som inte uppfyller kraven, men som har andra kompetenta egenskaper som är viktiga för rollen. Begränsa därför gärna antalet stallkrav i din kravprofil till max 3-4 stycken.

Skippa magkänslan

Det är lätt att bli förtjust i en viss kandidat baserat på en positiv magkänsla eller peronkemi. Men vi människor gillar ofta dem som är lika oss själva – och det behöver inte betyda att personen är bäst för teamet. Låt inte magkänslan påverka ditt beslut för mycket utan basera anställningen på att kandidaten passar för rollen. Fokusera helst på de faktiska kompetenserna och erfarenheterna de har och hur de passar in i din kravprofil.

4 sätt att undvika felrekrytering är:

  1. Ställ tydliga krav
  2. Se till att ha rimliga förväntningar
  3. Begränsa antalet skallkrav
  4. Undvik att basera rekryteringen helt på magkänslan

Vill du hitta fler tips som hjälper dig undvika felrekrytering? Så här rekryterar du rätt i lågkonjunktur.