Rekrytera rätt i lågkonjunktur
PUBLICERAD 1/3/2023
Lästid ca 2 min

Rekrytera rätt i lågkonjunktur

Att rekrytera under en lågkonjunktur kan vara en utmaning på många sätt, men ger också fler möjligheter att hitta rätt kompetens. Här ger vi tips på några av de saker du som arbetsgivare kan tänka på och hur du kan utveckla rekryteringsprocessen i tuffa tider.

Se över rekryteringsprocessen

Många som går ut med platsannonser idag märker att ansökningsprocessen snabbt kan bli överväldigande. Fler ansökningar än någonsin är en effekt av att det finns många personer tillgängliga på arbetsmarknaden. Det kan förstås vara ett välkommet inslag för den som letar kompetens, men kan också bli en utmaning. Här har ni ett perfekt tillfälle att se över er rekryteringsprocess och förbättra den. Vilka delar känns svåra eller oklara? Går de att automatisera? Se över processen och lägg grunden för ännu smidigare rekrytering i framtiden.

Hur är er policy för närvaro?

Idag när de flesta redan provat på att jobba på distans har vi alla upptäckt hur mycket det underlättar livspusslet. Även om vi saknat att umgås på kontoret vill många fortfarande jobba hemifrån några dagar i veckan och har det som krav på sin arbetsgivare. En hybrid arbetsplats gör er mer attraktiva för nya talanger, så se över hur er policy är idag och var tydlig med vad som gäller hos just er.

Förtydliga annonserna

Eftersom kandidaterna som söker kan vara fler än vanligt under en lågkonjunktur, kan det vara bra att identifiera vilka kvalifikationer och kompetenser som är mest nödvändiga för tjänsten. Genom att vara tydlig med vilka krav som ställs och vad som är mest avgörande i urvalsprocessen ökar du chansen att hitta rätt person. I lågkonjunktur kan det annars vara extra frestande att snabbt anställa den första lämpliga personen, men ta dig istället tid att se över kraven lite extra noga. Då undviker du kostsamma misstag på sikt.

Glöm inte befintliga talanger

I en lågkonjunktur ser många supertalanger och frilansare sig om efter en tillsvidareansällning. Här finns därför stora möjligheter att knyta till er talang som ni tidigare jobbat med och börja samarbeta på mer lång sikt. Har ni en konsult som ni trivs med och som ni vet fungerar extra bra i organisationen? Fråga om de är intresserade av en anställning och ge dem möjlighet att söka jobbet.

Låt det ta tid

I lågkonjunktur är det extra viktigt att anställa personer med erfarenhet och expertis som bidrar till att stärka ditt företags konkurrenskraft. Även om det kan verka lockande att anställa unga, oerfarna kandidater med lägre lönekrav kan det i vissa fall vara mer fördelaktigt att anställa någon med högre erfarenhet och expertis. Det har större inverkan på verksamheten och bidrar till att stärka företagets konkurrenskraft.