Så får du betalda studier under ett helt år

Lästid : 3 min

Så får du betalda studier under ett helt år

Står du mitt i arbetslivet men drömmer om att öka din kompetens eller kanske byta spår till något helt annat? Från och med den första oktober kan du med lite längre arbetslivserfarenhet ansöka om ett nytt omställningsstudiestöd. Stödet ger dig tillgång till betalda studier under ett helt år med upp till 80 procent av din lön.

Åtta av tio arbetande svenskar säger att de inte hört talas om stödet. Samtidigt tror nära nio av tio att ett studiestöd för erfarna förbättrar chanserna ute på arbetsmarknaden. Det visar en ny Sifo-undersökning från Randstad.

Start 1 oktober

Från och med första oktober kan svenskar i sysselsättning ansöka om ett nytt omställningsstudiestöd som ska bidra till kunskapsutveckling på arbetsmarknaden. 

“Det här är en jättemöjlighet som jag hoppas att fler får kännedom om när stödet nu träder i full kraf. Vi ser fram emot att få vara en del i den här spännande reformen och att stötta några av omställningsorganisationerna”
Gabriella Nilsson, Director för Randstad RiseSmart.

“Studiestödet innebär en chans för erfarna arbetstagare att bredda sig inom sitt yrke, skaffa en behörighet de saknar, studera till ett närliggande yrke – eller till och med byta bransch helt och hållet. Det är en fantastisk möjlighet för den som har jobbat ett tag, och kan nog bli ett startskott för många när det gäller att göra en förändring i karriären.” 
Gabriella Nilsson, Director för Randstad RiseSmart.

Nästan alla ser fördelar med nya omställningsstudiestödet

När svenskarna får stödet förklarat för sig så uppger nio av tio (86%) att de ser fördelar med ett studiestöd för erfarna på arbetsmarknaden. Över hälften (55%) tror att det ökar möjligheten till en ny anställning i en annan bransch. Drygt en av tre (36%) tror att stödet kommer att leda till en stärkt konkurrenskraft i rekryteringsprocesser och nästan lika många (34%) menar att det ökar möjligheten att utvecklas i sin nuvarande anställning.

Från undersökningen

Känner du till det nya omställningsstudiestödet?

Nej - 79%
Ja - 17%
Vet ej - 4%
Bas: 1 192

Vilka tycker du är de största fördelarna med stödet?

Den som vidareutbildat sig ökar chanserna att få ny anställning inom en annan bransch - 55%
Den som vidareutbildat sig blir mer konkurrenskraftig i rekryteringsprocesser - 36%
Den som vidareutbildat sig ökar chanserna att utvecklas inom sin nuvarande anställning - 34%
Den som vidareutbildat sig ökar chanserna att få ny anställning inom sin bransch - 33%
Den som vidareutbildat sig ökar chanserna att avancera/få högre lön - 32%
Den som vidareutbildat sig ökar chanserna att behålla sin nuvarande anställning     - 13%
Jag ser inga fördelar - 3%
Vet ej - 11%
Nämnt någon fördel (totalt) - 86%
Bas: 1 192


Om Omställningsstudiestödet

Omställningsstudiestödet är ett nytt studiestöd för vuxna mitt i arbetslivet. Med det nya stödet som delas ut av Centrala studiestödsnämnden (CSN), kan man studera och bredda sina kompetenser. Omställningsstudiestödet består dels av ett bidrag på upp till 80 procent av lönen, upp till ett maxbelopp, dels av ett lån som man kan fylla på med. Man behöver vara 27–62 år gammal för att kunna ansöka om stödet. Man måste även vara etablerad och aktuell på arbetsmarknaden, det vill säga ha arbetat 8 av dem senaste 14 åren och 12 av dem senaste 24 månaderna. Stödet kan man få i 44 veckor; längre om man studerar på deltid.

Om undersökningen  

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel i samarbete med Randstad under perioden 30 augusti–6 september 2022. Totalt intervjuades 1488 personer i åldern 18–65 år, varav 1192 personer inom sysselsättning. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Sifos webbpanel.