Bakom uniformen, en polismans berättelser
PUBLICERAD 12/7/2022
Lästid ca 2 min
Boktips

Bakom uniformen, en polismans berättelser

Tobbe Isaksson, polisinspektör vid Lundapolisen har precis lanserat boken Bakom uniformen. I boken skildras många av de ärenden han upplevt under sin 20 år långa karriär. Läsaren får ta del av flera starka upplevelser beskrivna utifrån en erfaren polis perspektiv. Tobbe berättar om bakgrunden till boken och skickar samtidigt ett budskap till politikerna.

Berätta om dig själv. Vem är Tobbe Isaksson?

Jag är 49 år och bor i Lund där jag också har arbetat som polis i yttre tjänst i 20 år därav boken som ett slags jubileum. Eftersom jag arbetar 3-skift går mycket tid åt till jobbet och på min fritid är jag gärna själv och umgås med min familj.

Vad är ditt viktigaste budskap till politikerna inför valet?

För fram er egen politik istället för att hacka ner på motståndarnas! Stundtals påminner politikerdebatterna om rena fotbollsmatcher där huliganerna istället för att heja på sitt eget lag vrålar ”Hata (motståndarnas namn)!” Men förutom det önskar jag ur en polisiär synvinkel att det fanns en lag som gjorde gällande att polisen är skyldig att tillgodose att varje skolklass i hela Sverige från och med årskurs fyra fick besök av en polis två gånger om året. Jag är övertygad om att det hade varit enormt givande och brottsförebyggande om barnen redan i tidig ålder fick bättre insikt och kunskap om hur svensk polis och rättssamhälle fungerar. Jag har själv genomfört föreläsningar om min bok för gymnasieelever där många inte ens pratat med en polis förut och där kunskapen och fördomarna var minst sagt häpnadsväckande.

Många efterfrågar anonyma vittnen i svenska domstolar. Hur ser du på det?

Anonyma vittnen är något jag verkligen förespråkar. Det finns en enorm rädsla hos många av de jag möter att vittna i eventuella kommande rättegångar. Jag är övertygad om att vi skulle få se fler fällande domar om jag ute på plats i samband med någon händelse kan säga orden ”Du kan vara lugn, du kan vittna anonymt”. Men självklart måste detta i så fall utredas grundligt så att inte rättssäkerheten på något sätt drabbas.

Vilka förändringar skulle du vilja se som kan öka tryggheten?

Trygghet är egentligen oerhört abstrakt. T.ex. så kan ett område som upplevs som tryggt för någon samtidig kännas otryggt för en annan. Men personligen anser jag att det måste göras ännu mer satsningar på all form av 112-verksamhet så allmänheten kan känna sig trygg i att om någonting händer så behöver dom inte vänta på hjälp en längre stund var dom än bor i landet.

Du har skrivit en bok, "Bakom uniformen" Vad är bakgrunden till boken?

Bakgrunden och tanken med min bok är att ta med läsaren in bakom uniformen hos en polis i yttre tjänst. Berätta, förklara och visa de ärenden som sällan eller aldrig nämns i media men som en utryckningspolis får vara med om. Boken är 40 kapitel där varje kapitel rör en händelse som på ett eller annat sätt berört mig och som visar en sida av svensk polis som jag tror att allmänheten inte tidigare känt till.

Boktips

Här hittar du boken