Har du övat på att omorganisera?
Foto: Gunnar Söderberg
PUBLICERAD 16/4/2025
Lästid ca 2 min
Krönika

Har du övat på att omorganisera?

Kör det på en del kurser för blivande ledare. Ett spel om hur du flyttar runt och planerar. Dialogen är guld att få och förberedelserna är ovärderliga. Det är en av de dagar som jag kan se kunskaper bli sanna insikter.

Hur "Att omorganisera" är något jag föreläser om i varje ledarskapsutbildning jag håller och berättar om hur du kan räkna på det.

  • Jag går igenom reglerna.
  • Jag redovisar hur gruppdynamik fungerar.
  • Jag berättar om förändringståg och feedbacktrappor. Men insikterna kommer i träningen.

På samma sätt har jag så många gånger hört personer som efter en uppslitande omorganisation pratar om hur mycket de lärde sig av processen. Det låter ibland som de av misstag har ägnat sig åt plågsamma djurförsök, eller människoförsök.

En lunch berättade en säljare för mig om hur få som vågar boka möteslokaler i lågkonjunkturer. Alla är omorganiserade och då vågar ingen lämna lokalerna. På kul skissar vi på vad som skulle hända om du vände på det. Mitt förslag är att om kunden istället för att lägga kanske ett halvårs produktionsminskning på grund av oro, lägger två dagar på en kursgård.


Kaxigt, modigt och i ett längre perspektiv mycket lönsamt.


Vi drar upp en skiss på att när ledningen ser att de ska göra om strukturen bokar lokaler på ett spa. De åker iväg och låter alla vara med. Det kombinerar samverkan, MBL och risk- och konsekvensanalys. De är transparenta med siffrorna (inser problemen med bitar av detta i börsnoterade bolag). Ett pass ska nog också vara att få beklaga sig över vad som förändrats på marknaden, men sedan behöver det läggas åt sidan. När alla är med på vad som behöver ske, fått vara med och komma med idéer, då är det upp till ledningen att leda och delegera arbetet. Kanske där och då, eller i slutet av veckan.

På pappret tittade jag när vi var klara med planen på något som såg ut att gå markant snabbare och bästa förutsättningarna att vända en nedåtgående trend. Kaxigt, modigt och i ett längre perspektiv mycket lönsamt. Även om det är en kostnad i början för att undvika en längre tid av sämre lönsamhet.

Gunnar Söderberg


Om

Gunnar Söderberg jobbar med människor och grupper genom att designa upplevelser som hjälper dem att växa. Både som en inspirerande föreläsare som får publiken med sig och som ser till att deltagarna tar med sig lärdomar som de använder i vardagen.

Gunnar har en bakgrund som säljare och chef, kombinerat med att ha arbetat hos förbunden Ledarna och Unionen. Han har även verkat som speldesigner och tagit gamification till en ny nivå och hjälper till med både skrivna och oskrivna regler som skapar en bättre social arbetsmiljö och en produktivare arbetsplats. Det kan vara allt från 45 minuters inspiration till ett par halvdagar med övningar som hjälper till att skapa en bättre arbetsmiljö.

Du hittar mer information om Förbättringsverket här

author.name
pen

Gunnar Söderberg

Föreläsare och utbildare (expert på kul)