Så säkerställer du att AI inte tar ditt jobb
PUBLICERAD 23/8/2023
Lästid ca 2 min

Så säkerställer du att AI inte tar ditt jobb

Den snabba utvecklingen inom AI, speciellt inom HR, har väckt både entusiasm och oro. För de flesta företag kommer det bli avgörande att förstå hur du kan navigera i den förändringen och säkerställa att utvecklingen inte gör människor överflödiga, utan istället kompletterar och stärker arbetskraften. Här är några strategier att kika på:

Samverkan människa-maskin

Som i så många andra HR-situationer är det viktigt att skapa en så tydlig arbetsfördelning som möjligt – även när det gäller AI. Se till att identifiera uppgifter som kan automatiseras av verktyget, samtidigt som du identifierar områden där mänsklig interaktion, kreativitet och empati är avgörande. Definiera sedan tydliga roller och ansvarsområden för att säkerställa en smidig samverkan som undviker överlappning.

Fokusera på utbildning och upskilling

En av de mest effektiva metoderna för att säkerställa att AI inte tar över jobben i ditt företag är att investera i kontinuerlig utbildning och upskilling. Se till att dina medarbetare kan utveckla sina färdigheter och anpassa sig till AI-teknologin. Det kan till exempel inkludera att lära sig att använda och hantera AI-verktyg eller att utveckla mjuka färdigheter som samarbete och problemlösning som tar hänsyn till medarbetarnas välmående och etiska frågor.

Använd AI i rekryteringen

När det gäller rekryteringsprocessen kan AI vara en kraftfull allierad. Använd AI för att sålla igenom ansökningar och få hjälp att identifiera kandidater med rätt kompetens och erfarenheter. På så sätt kan du spara mycket tid och resurser. Samtidigt är det viktigt att använda AI tillsammans med mänsklig bedömning, för att säkerställa att de mjuka färdigheterna och saker som kulturella faktorer bedöms på ett riktigt sätt i processen.

AI kommer inte ta över ditt jobb, men …

AI kommer få en allt viktigare roll inom HR, men det behöver inte betyda att människor ersätts. Genom att använda AI som ett strategiskt verktyg integrerat i verksamheten, men med mänsklig styrning, kan du vara med och forma ditt fretags framtid. För det är som någon klok person sa: ”AI kommer kanske inte ta över ditt jobb, men en person som är duktig på AI kommer troligen göra det.”


Källa: Resumé, Forbes