Fokustid – för koncentration och produktivitet
Fokustid är en avgörande ingrediens i hjärnans tallriksmodell. Det innebär att du bör avsätta en specifik tid för att fokusera på en uppgift utan att bli distraherad. När du ger hjärnan möjlighet att koncentrera sig fullt ut förbättras produktiviteten och kvaliteten på ditt arbete. En lugn arbetsmiljö och inplanerade perioder av fokus stimulerar hjärnans kapacitet för koncentration.
Lektid – främjar hjärnans flexibilitet
Så kallad lektid är en viktig del av hjärnans tallriksmodell och syftar till att ge hjärnan möjlighet att utforska och experimentera. När du engagerar dig i lekfulla och kreativa aktiviteter, hemma eller på jobbet – som till exempel måleri, musik eller problemlösning – stimulerar du hjärnans flexibilitet och kreativa tänkande. Avsätt tid för lek varje dag och låt ditt kreativa uttryck ta plats i din vardag och främja hjärnans mångsidighet.
Reflektionstid – tankens stillhet
Reflektionstid är en viktig komponent i hjärnans tallriksmodell, men en bristvara i dagens samhälle. Du behöver en stund varje dag för eftertanke och inre självmedvetenhet. För att stimulera reflektion kan du till exempel praktisera mindfulness, meditation eller dagboksskrivande – och ge din hjärna möjlighet till vila och att bearbeta intryck. Att inte hela tiden ta upp mobilen när du har en stund över, utan vila i tanken främjar alltså mental klarhet, minskar stress och ökar hjärnans förmåga att hantera känslomässiga utmaningar.
Bara-vara-tid – njut av nuet
En stund att bara vara handlar om att skapa tid för avkoppling och njutning, utan specifika krav eller mål. Det kan till exempel vara att sitta i naturen, lyssna på lugn musik eller bara vara i nuet utan distraktioner. Då ger du din hjärna en chans att minska stressen, skapa avkoppling och återhämtning och stärka välbefinnandet.
Motionstid – fysisk aktivitet för en frisk hjärna
Motion är en nödvändig komponent i hjärnans tallriksmodell. Den har visat sig ha många positiva effekter, inklusive förbättrad kognitiv förmåga, minne och mental hälsa. Genom att regelbundet inkludera en stunds fysisk aktivitet i din vardag, som promenader, löpning eller styrketräning, kan du främja hjärnans hälsa – samtidigt som kroppens.
Social tid – stärk hjärnans hälsa
När du ägnar dig åt sociala aktiviteter som att umgås med vänner, delta i gruppaktiviteter eller engagera dig i frivilligt arbete, stimulerar du hjärnans sociala anslutning. Det främjar i sin tur känslomässigt välbefinnande, minskar risk för depression och ångest och hjälper hjärnan att hantera stress. Inkludera social tid i din dagliga rutin för att stärka hjärnans sociala hälsa. Med andra ord – jobbar du hemma eller semestrar själv kan det vara god idé att ta en lunch med en vän, eller en gemensam promenad, fika eller middag efter jobbet.
Sovtid – viktig återhämtningsperiod
Sovtid är en avgörande del av hjärnans tallriksmodell. Under sömnen återhämtar sig hjärnan och utför viktiga reperationsprocesser. Att prioritera att få tillräckligt med sömn är därför en god idé om du vill upprätthålla hjärnans funktion och förbättra koncentrationen, inlärningen och ditt humör. Sträva efter att få tillräckligt med sömn varje natt och skapa en sömnvanemiljö som främjar god sömnkvalitet – till exempel ett mörkt och svalt rum, där mobilen får stanna utanför.
Tallriksmodellen – försök få in de här 7 ingredienserna i din vardag, varje dag:
2. Lektid
3. Reflektionstid
4. Bara-vara-tid
5. Motionstid
6. Social tid
7. Sovtid