Vad tappar ni när konferensen blir ett julbord?
Foto: Daniel Reidal
PUBLICERAD 15/11/2023
Lästid ca 4 min
Krönika

Vad tappar ni när konferensen blir ett julbord?

Jag har en utbildning som jag har på teambuilding varje år, men strax efter är jag inne och håller en retorikkurs med samma grupp. Ibland undrar jag om det senare skulle räcka. Återkopplingen från den kursen, liksom ett par ämnen till där jag har mycket övningar, är att de lär känna varandra på djupet och stärks som grupp.

Nu är vi i en tid av inflation där jag hör fler och fler bromsa hej vilt i sina verksamheter. Visst behöver vi spara och se över kostnader. Fast jag vill alltid hellre tänka smartare, än att dra ned på saker. En av de detaljerna är att jag hoppas att fler ser över sina möten, men inte lägger ned dem. Hör att vissa kunder som stryper allt, andra som ställt in höstens konferens och är osäkra på nästa års kick off och istället vill satsa allt på ett julbord.

Låt oss börja med att fundera på vad som händer när du plockar bort det gemensamma som ni brukat göra.

  • Det kommer saknas, skapa oro och gnäll. Personalen kommer att undra om uppsägningar kommer när det inte ens finns ekonomi att göra det roliga som de brukat få göra. Eller så skärs det redan ned och då behövs ännu mer trygga tillfällen att få prata om det som sker.
  • De som har läge att gå vidare till någon som fortfarande satsar på sin personal börjar fundera på att göra det. Ofta är det just de sista personer ni vill bli av med under kriserna.
  • En del av oss behöver pausen som en konferens för att ladda batterierna, de riskerar att inte orka med jobbet. Det kan komma sjukskrivningar som en konsekvens av att återhämtningen inte prioriteras.
  • Konflikter som legat under ytan riskerar att bubbla upp när inte mötena som hjälpt gemenskapen saknas. Konferensen har visat sig vara det som minimerade konflikterna på jobbet på många arbetsplatser.

Du kommer också som arbetsgivare ha lite punkter som du vill förmedla information om, det går inte över. Personalen behöver fortfarande kompetensutvecklas. Och sammanhållningen är viktig för att gruppen ska ha tillit till varandra och tilliten i företaget är en av de viktigaste faktorerna för att klara en lågkonjunktur.

Istället för att minska tillfällena kan du göra det bästa av dem och se över vad det är som ger effekt på sikt. Jag har en enkel lösning på det som jag tjata om i många år, men som när tiderna är goda brukar glömmas bort.

Lösningen är: Titta bortom ytan och se över designen!

Bryt ned det till vad du vill ha ut av att samla personalen. Min lista när jag varit chef och även när jag arbetat med andra kunder är enkel.

Tre saker vill jag ha ut av en konferens

  • Skapa gemenskap
  • Lära sig saker
  • Få ny energi

I många uppdrag ser jag att dessa saker är fördelade på tre eller flera olika saker. Typ vi åker ribbåt för att få energi, vi äter ihop för gemenskapen och sedan har vi en inspiratör som ska lära oss något nytt. Ofta också inramat av att en chef ska berätta information som vi redan vet eller kunde ta till oss bättre på ett annat sätt.

Men om du sätter fokus på vad du vill ha för effekt av mötet händer det ofta något nästan magiskt. Förr eller senare brukar planen landa i att det viktigaste är att lära sig något som kan förflytta verksamheten. När personer lär sig det kommer de samtidigt få en gemenskap kring sitt lärande. Är undervisningen smart så kommer den också ge gruppen energi.

Jag har en enkel modell över den typen av lärande, den är teori-övning-reflektion. Genom att berätta om teori och vad vi ska göra först ger jag förutsättningarna för gemenskapen. Att sedan öva ihop kommer stärka gruppen (om övningen är bra designad, här kanske är största risken för ett fiasko).

Övandet kan gärna vara kul och energigivande, det finns ingen motsats mellan att lära sig saker och ha kul. Sedan kommer kunskapen ha större chans att bestå om det finns läge för reflektion. Att dela med sig hjälper dessutom gemenskapen ytterligare. Jag har haft uppdrag där folk har gjort övningar som var bokade bara för att vara kul, men jag kunde sedan hjälpa till att få till lärande, bara genom att designa reflektionerna på rätt sätt. Men det är enklare så klart om övningen är gjord för att vara kul med en pedagogisk baktanke.

Glöm inte att vi behöver ses och ta till vara på det. Kanske skippa det mest glassiga av ytan och sikta på en kul lärdomsupplevelse tillsammans istället Om det bara bli ett julbord, överväg att ha en kursdag ihop först och sedan ha julbord i enkla lokaler. Kanske med en reflektionsstund om dagen för att förstärka både gemenskap och lärande.

Av: Gunnar Söderberg


Om

Gunnar Söderberg jobbar med människor och grupper genom att designa upplevelser som hjälper dem att växa. Både som en inspirerande föreläsare som får publiken med sig och som ser till att deltagarna tar med sig lärdomar som de använder i vardagen.

Gunnar har en bakgrund som säljare och chef, kombinerat med att ha arbetat hos förbunden Ledarna och Unionen. Han har även verkat som speldesigner och tagit gamification till en ny nivå och hjälper till med både skrivna och oskrivna regler som skapar en bättre social arbetsmiljö och en produktivare arbetsplats. Det kan vara allt från 45 minuters inspiration till ett par halvdagar med övningar som hjälper till att skapa en bättre arbetsmiljö.

Du hittar mer information om Förbättringsverket här