Håll stilen när du jobbar på distans
PUBLICERAD 18/4/2023
Lästid ca 4 min

Håll stilen när du jobbar på distans

Att jobba hemma gör att vi blir ännu mer bekväma än vanligt, men det är inte enbart positivt. Det är lätt att bli sittandes i mjukisbyxorna en hel dag och huka över datorn utan att ens ha dragit en kam genom håret. Här är några tips som hjälper dig hålla uppe både stilen och produktiviteten när du jobbar på distans.

Håll rutinerna

Visst är det lockande att ta sovmorgon eller strunta i tandborstningen när du ändå inte ska iväg någonstans. Men många av oss mår bättre när vi känner oss fina, hela och rena. Fortsätt därför hålla dina morgonrutiner – oavsett om det gäller rakning eller en dusch. Genom att hålla stilen blir du stoltare över dig själv – och slipper obehagliga överraskningar när chefen plötsligt vill ha ett videomöte.

Begränsa arbetsdagen

En av de svåraste utmaningarna med att jobba hemifrån är inte som cheferna ofta tror att vi inte fokuserar på jobbet – utan att vi tvärtom har svårt att begränsa arbetstiden. Det är lätt att ta upp mobilen och kolla mejlen direkt när du vaknar, läsa rapporter medan du hastar i dig lunch eller låta arbetsdagen dra ut sent på kvällen. Men genom att i förväg bestämma när arbetsdagen börjar och slutar ser du till att få tillräckligt med tid för återhämtning – vilket faktiskt kan göra dig effektivare i längden.

Ta kontakt

Att sitta ensam och äta en mikrovärmd tallrik tröttnar vi snabbt på. Passa på att höra av dig till en vän du inte sett på länge och ta en lunch ute någonstans. Eller koppla upp dig i ett videosamtal med en kollega och samtala medan ni äter. Sociala häng fungerar bra som avkoppling och hjälper dig att orka fokusera hela eftermiddagen efteråt.

Rör på dig

Hemma blir det lätt att vi sätter oss och jobbar och sedan inte kommer ur stolen på flera timmar. Men för att förhindra stela muskler och ont i ryggen kan du behöva röra på dig – gärna var 45:e minut. Ställ klockan så ser du till att du får in rörelse i arbetsdagen. Sortera tvätt, moppa golvet, gör några enkla pausövningar eller ta en sväng runt kvarteret med eller utan husdjur. Micropauser hjälper också till att ge nytt syre till hjärnan – och därmed bättre problemlösning.

Boosta motivationen

På vägen till och från kontoret insuper vi ofta någon form av inspiration i form av poddar, ljudböcker, sociala medier eller någon konversation vi överhör på bussen. Det ger oss kunskap och nya idéer. Men även när du jobbar hemma kan du se till att ta en stund innan och efter jobbet där du inhämtar kunskap. Till exempel genom en digital master class i ett ämne du är intresserad av eller genom att gå ut några minuter, sätta dig på en bänk och studera världen utanför hemmakontoret. Då dyker ofta nya idéer och tankar upp.

Här hittar du mer om hybridarbete och ledarskap.


Källa: Harvard Business Review, Metro, Chef