Pausa rätt – så här gör du

Lästid : 2 min

Pausa rätt – så här gör du

Stillasittande och stress är två vanliga hälsorisker för alla som jobbar på kontor. Att vi bör ta pauser under arbetsdagen är de flesta medvetna om, men hur gör vi det bäst och hur ofta? Här är några tips – som du som arbetsgivare med fördel kan implementera tillsammans med dina medarbetare.

Småprata

Något som de flesta har märkt det senaste året är hur mycket vi saknar det sociala när vi inte träffar våra kollegor lika ofta. Människan behöver relationer och det snabba kallpratet vid kaffemaskinen varje morgon kan betyda mer än du tror. Se till att det finns utrymme för sociala kontakter på kontoret, där ni får möjlighet att prata om annat än jobb. 

Använd pausprogram

Idag finns det många bra appar och andra pausprogram som ger dig en notis när du behöver röra dig och visar vilka rörelser du kan utföra. Microbreak, ErgoPop och Pausit är några – hitta din favorit och dela dem med dina kollegor. 

Ta hjälp av Youtube 

Många, bland annat Friskis&Svettis och Svensk Gymnastik har gratis pausgympa på sina hemsidor eller på Youtube. Sök på ”pausgympa” och prova ett kort avsnitt på förmiddagen och ett på eftermiddagen. 

Gör plankan

Tycker dina anställda om utmaningar? Varför inte starta en challenge på kontoret och se vem som kan göra plankan längst? Du kommer bli förvånad hur snabbt din bålstabilitet förbättras om du står i plankposition en liten stund varje dag. Men glöm inte att ork är individuellt och även en liten stund i plankan är bättre än ingenting alls. 

Fyll på

Det är inte alltid det behövs en större ansträngning när du pausar. Att resa dig och gå ut i köket och fylla på vatten eller kaffe någon gång i timmen kan räcka. Då får du den mikropaus som kroppen behöver och känner dig både effektivare och gladare efteråt. Bara genom att resa dig från stolen gör att musklerna aktiveras på ett sätt som förbättrar ämnesomsättningen. 

Skippa slösurfet

Det viktigaste när du mikropausar är att du går iväg från skärmen en stund, och ja – det gäller även mobilen. Istället för att slösurfa; lägg bort skärmen, res dig upp och se ut genom fönstret istället.  

För riktigt trötta 

Ofta känner vi inte hur stressade vi är förrän vi pausar och då kan det kännas onaturligt att vila. Känner du att du har extra svårt att komma ner i varv - varför inte ta en kvart i kontorets vilorum om det finns ett sådant? Det kan göra underverk för både humör och produktivitet. OBS! Om du ofta känner dig utarbetad hjälper inte mikropauser. Du bör då prata med din arbetsgivare och få hjälp så att du inte hamnar i en långvarig utmattning.

 

Källa: Arbetsmiljöforum, Vision, Svensk gymnastik