Nära hälften av svenskarna jobbar hemifrån i viss omfattning, enligt Medlingsinstitutet och statistik från SCB. Den hybrida arbetsmodellen gör arbetsmiljöfrågorna mer komplexa. Arbetsgivare har, enligt Arbetsmiljölagen, samma ansvar för sina anställdas arbetsmiljö oavsett var arbetet utförs – något som många företag börjat få upp ögonen för.
– Hemarbete kan vara flexibelt och effektivt, men det medför också nya risker. Arbetsgivare behöver fundera på hur de kan skapa en trygg och hållbar arbetsmiljö för sina anställda, även när arbetet sker i hemmet. Eftersom den hybrida arbetsmodellen fortfarande är ny för många företag kan det vara svårt för arbetsgivare att veta hur deras skyldigheter vid hemarbete ser ut, säger Ellinor Månsson, HR-specialist på MBL 11, och fortsätter:
– Det arbetsgivaren kan göra är att adressera hybridarbete i företagspolicyn och
personalhandboken. Vi rekommenderar också våra kunder att göra en psykosocial skyddsrond, där medarbetarnas mående när de delvis eller helt jobbar hemifrån undersöks. Känner de att de får tillräckligt med stöd? Kan de påverka sitt arbete? Detta behöver arbetsgivaren veta för att kunna göra förbättringsåtgärder.
Digital skyddsrond för bättre arbetsmiljö
Det är också en god idé att göra en digital skyddsrond, där den digitala arbetsmiljön gås igenom för att få en inblick i hur personalen upplever systemen som de arbetar i. Inloggningskrångel och begränsade åtkomster skapar inte goda förutsättningar för ett effektivt hemarbete.
– De flesta arbetsgivare är medvetna om ergonomiska risker som dåliga kontorsstolar, men att inte känna sig säker eller bekväm i sin digitala arbetsmiljö är en risk som ofta förbises.
Även här behöver arbetsgivaren ha en dialog med sina medarbetare för att fånga upp problem och kunna arbeta proaktivt med lösningar, säger Ellinor Månsson.
Experthjälp för att landa rätt
MBL 11 hjälper företag och organisationer att hantera frågor kopplade till arbetsmiljöarbete, och kan bidra med expertis när arbetsmiljöpolicyn behöver uppdateras och anpassas för det nya arbetslivet.
– Om inte personalhandboken är uppdaterad sedan arbetsplatsen blev hybrid, är det hög tid att göra det. Genom att plocka in expertis på området kan arbetsgivare känna sig säkra på att de inte missar något. Arbetsgivaren som lyckas skapa en trygg arbetsmiljö för hemarbete ser inte bara till att följa gällande lagar och riktlinjer, utan får också mer nöjda och välmående medarbetare, säger Ellinor Månsson.
Om Arbetsrättsbyrån MBL 11
Arbetsrättsbyrån MBL 11 är experter inom arbetsrätt och HR. De bistår arbetsgivare med att navigera komplexa frågeställningar och utmaningar kopplade till arbetsmiljö och personalhantering. MBL 11 arbetar både förebyggande och problemlösande.
Läs mer på: www.mbl11.se
Kontakta oss via telefon: 010-496 90 90