Så kan HR bidra till samhällets integration
PUBLICERAD 3/6/2022
Lästid ca 2 min

Så kan HR bidra till samhällets integration

Att integrera nya medborgare på arbetsmarknaden är viktigare än någonsin, speciellt efter den senaste tidens händelser i världen som tvingat många på flykt. Här är det lika viktigt att HR-avdelningen är kravställare som att de ska sitta i varje bolags ledningsgrupp.

Bolag har olika förutsättningar att inkludera utrikesfödda målgrupper. Språkbarriären de första åren minskar om man kan erbjuda ett repetitivt arbete som är språklöst i sitt utförande. Genom att ställa krav på sina leverantörer, till exempel vid val av lokalvårdsleverantör, kan HR se till att leverantören uppfyller grundläggande krav när det gäller personalpolicy och att den går i linje med företagets värderingar.

Kollektivavtalad anställning för städaren

Kostnaden för en städfirma med kollektivavtalade ingångslöner från ca 22 500 för en heltid (2022) kan vara två till tre gånger högre än firmor utan kollektivavtal. Men en kollektivavtalad lön ger individen ekonomisk kraft att snabbare kunna bli en positiv del av samhället.

Nyckeln till integration

För att komma in i samhället, måste många dörrar låsas upp. Integrationsprojektet i tillväxtbolaget Vardagsfrid har visat hur man framgångsrikt kan arbeta med aktiv jobbintegration finansierat av städning och leverera nycklarna för medarbetaren att ta sig fram på arbetsmarknaden.

Integrerad rekryteringsprocess

Vardagsfrids integrationsarbete är genomgående i alla processer. “I rekryteringsprocessen identifieras varma ögon och bultande hjärtan för service som vill ta sig fram i Sverige”, berättar Vardagsfrids VD Torkel Kristoffers. Vardagsfrid arbetsleder tålmodigt och blandar alla arbetslags ursprungsnationaliteter med det enda gemensamma språket – svenska.

Förhöjd servicenivå

När det enda sättet att kommunicera med kollegorna är på svenska, ökar nyfikenheten att lära sig snabbare. I medarbetarens introduktion förklaras därför hur viktigt svenska språket är för kundens upplevda servicenivå och när de lär sig språket kommer samhällsförståelse om plikt och rättigheter som ett naturligt nästa steg. Även synen på jämlikhet blir enklare – som varför det i Sverige är naturligt med en kvinnlig chef och att man som kvinna självklart kan ha ett eget bankkonto.

Ett steg in i arbetslivet

Tack vare bra svenska öppnas tillgången till medarbetarnas kompetens så att aktiv talent management kan bedrivas. Vardagsfrid har växt till 150 kompetenta medarbetare, mycket tack vare att kunderna uppskattar missionen och dess positiva effekt på tjänsterna. Ett exempel är Elena som efter flera år som städare kunde börja använda sin ekonomexamen på svenska och bli löneansvarig på Vardagsfrid.

Vad bör HR kravställa?

Om ekonomichefen vill upphandla lägsta pris kan HR balansera med personalpolicy, så att alla som arbetar på kontoret ska ha marknadsmässig lön, oavsett om anställningen sker hos arbetsgivaren eller lokalvårdsleverantören. I städbranschen finns bara ett sätt att garantera det – att kontrollera att städleverantören är Auktoriserad Serviceentreprenör med kollektivavtal på ALMEGAs hemsida.

Nyfiken på Vardagsfrids tjänster? Här hittar du företagsstäd eller hemstädning

Ta reda på mer