De senaste åren har jag insett hur mycket jag själv varit skomakarens barn inom det här området. Jag har definitivt haft mål som jag utvärderat och följt upp, men jag har inte varit så medveten och konsekvent med det. Enligt organisationspsykologen Dr. Tasha Eurich är jag dock långt ifrån ensam; endast cirka 10-15% är verkligen medvetna om sig själva, sitt beteende och dess konsekvenser. Samtidigt visar en studie från Harvard Business School att de som regelbundet reflekterar presterar upp till 23% bättre tack vare ökad självmedvetenhet, vilket lägger grunden till bättre beslut och ageranden såväl privat som professionellt.
Om du känner igen dig i att vara bättre på att fråga andra hur de mår och hur det går än att checka in med dig själv, så har du här en struktur för hur du kan göra detta för dig själv.
Har du satt dig där du trivs som bäst? Bra, låt oss börja!
1. Hur har det gått på jobbet?
Ge dig själv en ärlig bedömning från 1 till 10 av olika områden yrkesmässigt den senaste tiden.
- Prestation: Har du nått de mål du satt upp? Känner du att du gör skillnad?
- Relationer: Känner du en tillhörighet till dina kollegor? Finns det utmaningar eller frustrationer i några relationer?
- Stress: Hur väl har du hanterat stress och press? Hur stor del av din tid påverkas du negativt av detta?
Här får du en övergripande bild av vad som fungerar bra och vad som behöver utvecklas. Konkretisera gärna siffrorna med exempel för att lättare hitta mönster att jobba med senare.
2. Framgångar och Utmaningar
Nyansera dina erfarenheter här så att det inte blir så "svart eller vitt" hur dina framgångar respektive utmaningar sett ut. Fundera också ur såväl ett professionellt som privat perspektiv.
- Vad är du stolt över?: Vilka beslut har visat sig vara de bästa?
- Vad har hjälpt dig att prestera och må bra?: Identifiera vilka resurser, personer eller strategier som har varit till hjälp.
- Vilka utmaningar har du mött?: Hur har du övervunnit dessa och vad kan eller har du lärt dig av dem?
Här kommer du kunna se dina mönster vilket får dig att navigera framtida situationer så mycket bättre.
3. Hur mår du?
Frågan "Hur mår du" besvaras ofta slentrianmässigt. Så när du nu själv ska besvara denna fråga, försök att inte vara för snabb. Hur du "borde" känna för en utomstående är inte detsamma som hur du faktiskt får känna. Oavsett om det för dig innebär "superbra!" eller "jättedåligt".
- Tid: Har du den tid för familj, vänner, hobbies och arbete som du vill ha?
- Energi: Känner du dig energisk eller ofta utmattad? Kan du pinpointa vilka situationer som ger vilket resultat?
- Hälsa: Tar du hand om din fysiska och mentala hälsa? Finns det områden du kan förbättra för att må bättre?
- Meningsfullhet: Känner du att du gör det du är bra på och är där du vill i livet? Vad vill du ha mer respektive mindre av?
- Val: Vad ångrar du att du inte gjort? Vad längtar du efter?
Att flödesskriva om detta ger dig massa insikter om hur du faktiskt mår, vad du uppskattar och vad du saknar i ditt liv för att må bra.
Nästa steg
När du skrivit ner dina tankar, läs igenom allt igen och markera det som står ut för dig. Om du markerat mycket, ringa in tre saker som du vill ta med dig vidare. Skriv sen ner hur du ska ta med dig dessa insikter och förändra eller förstärka dem inför resten av 2024.
Se detta som din personliga förändringsplan som hjälper dig att anpassa dig till utmaningar och möjligheter framöver. Förändring börjar med insikter och självmedvetenhet, och genom att regelbundet reflektera kan du bättre navigera såväl personliga som professionella transformationer.
Och du, GRATTIS till de där 23%!
ALLT gott,
Sofia
Din wingwoman i organisationsförändringar