Vilka orsaker kan ligga bakom psykisk ohälsa på arbetet?
Psykisk ohälsa på arbetsplatsen kan påverkas av olika faktorer. Det kan handla om hög arbetsbelastning, brist på balans mellan arbete och privatliv eller brist på inflytande och kontroll över arbetet. Psykisk ohälsa kan också utvecklas till följd av mobbning, kränkande särbehandling, sexuella trakasserier, konflikter eller hot och våld på arbetsplatsen. Försämrad anställningstrygghet eller att ha för lite att göra kan också ha en negativ inverkan på den psykiska hälsan.
Sedan kan psykisk ohälsa förstås också uppstå till följd av faktorer som ligger utanför arbetsplatsen, men gå ut över hur man mår och presterar i arbetet.
Vill ni kunna erbjuda psykologhjälp till era anställda?
Vilka typer av psykisk ohälsa är vanliga på arbetsplatsen?
Det är vanligt att uppleva t.ex. stress, oro, ångest, nedstämdhet, sömnsvårigheter eller koncentrationssvårigheter. Det är också vanligt att psykisk ohälsa tar sig uttryck fysiskt, t.ex. i form av huvudvärk, magont eller andra krämpor.
Vad kan man göra åt saken?
Det finns många olika sätt att hantera och förebygga psykisk ohälsa på arbetsplatsen.
Här är några exempel:
Prata om mående på ett avstigmatiserande och nyanserat sätt.
- Skapa forum så som seminarier, workshops och kurser där fokus är att nyansera vad psykisk hälsa och psykisk ohälsa innebär. Det kan vara särskilt värdefullt att då förtydliga att psykisk ohälsa kan handla om övergående men återkommande besvär snarare än något som besvärar hela tiden. Eller att psykisk ohälsa kan röra sig om en viss försämring i det psykiska välbefinnandet snarare än en fullt utvecklad psykisk sjukdom.
Skapa rutiner för att stämma av måendet hos de anställda.
- Arbeta förebyggande genom att stämma av hur de anställda mår i samband med planeringsmöten, informella samtal eller medarbetarsamtal - och gärna gå lite djupare än vanligt småprat.
Förmedla när det är dags att söka hjälp.
- Om ens mående leder till obehag och besvär för en själv och påverkar hur man fungerar till vardags, till exempel i ens arbete, socialt eller i ens relationer, så är det en god idé att söka professionell hjälp. Det är ofta av värde att HR informerar anställda om detta och vägleder dem till rätt hjälp.
Erbjud psykologhjälp till era anställda.
Vilken typ av hjälp kan man erbjuda/var kan man få hjälp?
Ett alternativ är att erbjuda era anställda psykologhjälp. Då får de möjlighet att kartlägga och behandla det som besvärar dem, antingen tillsammans med en psykolog eller genom självhjälpsprogram.
Om ni vill kunna erbjuda psykologhjälp på er arbetsplats har Mindler en företagslösning där era anställda får direkt tillgång till Mindlers 250+ psykologer som de kan träffa via videosamtal. Förutom videosamtal får ni även tillgång till en rad självhjälpsprogram som går att utföra i kombination med psykolog-behandlingen eller på egen hand. Allt detta för så lite som från 99 kr per anställd/månad. Klicka länken för mer information.
Terapi är också ett utmärkt alternativ om man vill förebygga att psykisk ohälsa uppstår eller förvärras. Man kan med andra ord ta hjälp långt innan enstaka symtom har utvecklats till mer omfattande besvär och psykisk sjukdom.
Erbjud era anställda psykologhjälp.