Business as equals
PUBLICERAD 14/6/2021
Lästid ca 1 min

Business as equals

Boktips

Bokens författare Urban Björn beskriver snyggt jämställdhet (rättigheter, skyldigheter, möjligheter), jämlikhet (allas lika värde) och mångfald (olika egenskaper i social grupp).

Det känns konkret och tydligt när han skriver att som ledare behöver du kunna en del men erkänn hellre att du inte vet än att du chansar och googla när du behöver mer information.

I boken får du med dig direkt fakta som att jämställda företag omsätter mer och du får med dig bra ord som att samexistera.

Äntligen sätter någon fingret på själva ordet feminist! Han vill ersätta ordet med equalist och vi håller med till 100%, men vilket är ordet på svenska?

Ärligt talat. Hade du en aning om att det handlar om två lagar? Diskrimineringslagen och föräldraledighetslagen. Intressant!

Han rekommenderar Eleine Eksvärds bok Härskartekniker och vi håller med till fullo. Alla borde läsa och låta boken sjunka in. Alla borde läsa den två gånger. Vi bor i ett fantastiskt land och vi är priviligierade som har genomlysta lagar att luta oss mot.

Dessutom gillar vi att han tycker att ledare borde förmedla lite "sense of urgency" i frågan. Bra uttryck i sammanhanget där han menar att det ska brinna lite i knutarna när vi pratar om jämställdhet, jämlikhet och mångfald. Han använder ordet unken i samband med jargong och det ordet passar fint här som förstärkning. Starkt ord. Unken.

Det absolut bästa, han citerar Frank Zappa!

”The mind is like a parachute, it doesn't work if it´s not open”

Av redaktionen på Chef & Ledare