Hur miljövänlig är supermiljöbilen?
PUBLICERAD 24/2/2016
Lästid ca 2 min

Hur miljövänlig är supermiljöbilen?

Supermiljöbilarna ökar i antal i Sverige. Men många av bilarna inte är inte så miljövänliga som man kan tro. Här är detaljerna som du ska kolla på när du väljer supermiljöbil.

Trafikbilden i Sverige har förändrats de senaste åren. Den växande miljömedvetenhet har medfört att antalet miljöbilar och supermiljöbilar har ökat explosionsartat.

Framför allt har försäljningen av supermiljöbilar, det vill säga bilar som uppfyller de senaste avgaskraven och släpper ut mindre än 50 gram koldioxid per kilometer, tilltagit.

Men vad många inte känner till är att det är stor skillnad mellan olika supermiljöbilar. Skillnader som i allra högsta grad påverkar miljön.

Så sent som förra året avslöjades att Volkswagen manipulerat sina testresultat för kunna visa upp lägre utsläppsmängder. Och synar man supermiljöbilarna närmare, och tittar på mer än utsläppen ur avgasröret, inser man snabbt att flera tillverkare inte producerar så rena bilar som man kan tro.

Stora skillnader

Bland elbilar och laddhybrider, som dominerar listan över supermiljöbilar, är skillnaden i miljöpåverkan rejäl - i synnerhet när utsläpp i samband med batteritillverkning tas med i beräkningen.

Miljöskribenten Anders Welin har gjort en jämförelse mellan olika supermiljöbilar som publicerats i Ny Teknik. Baserat på uppgifter från VW E-Golfs livscykelanalys har han jämfört utsläpp av koldioxid från batteritillverkningen för elbilarna VW E-Golf och Tesla S P85 D samt laddhybriderna Mitsubishi Outlander PHEV och Volvo V60 Plug-in-hybrid:

  • Tesla 118 g/km
  • E-Golf 33 g/km
  • Volvo 17 g/km
  • Mitsubishi 17 g/km


Resultaten visar på stora skillnader i utsläpp per kilometer mellan de olika bilarna, men även att populära Tesla inte alls är så snäll mot miljön som många tror.

De ger också en förklaring till varför Volvo V60 Plug-in-hybrid och i synnerhet Mitsubishi Outlander PHEV är de två mest sålda plug-in-hybriderna i Sverige bland supermiljöbilarna.

Så väljer du rätt supermiljöbil

Jämförelsen visar med eftertryck att det verkligen gäller att välja rätt supermiljöbil - och att det inte räcker att se till koldioxidutsläppen för att göra en insats för miljön.

Om du vill köra en bil som är miljövänlig på riktigt så behöver du ta bilens hela livscykel i beräkningen, från tillverkningsprocessen till att bilen skrotas och återvinns.

Så jämför livscykelanalyser när du väljer supermiljöbil. Det ger dig ett bra beslutsunderlag och säkerställer att du köper en bil som är miljövänlig på riktigt.