Oron är särskilt påtaglig inom finans-, IT- och telekomsektorerna, där 28 procent av HR-cheferna lyfter fram produktivitet som en kritisk fråga. Studien visar att så mycket som en fjärdedel (25%) av HR-cheferna inom den privata sektorn som helhet känner oro för hur medarbetarnas produktivitet påverkar företagets prestationer, jämfört med 17 procent inom den offentliga sektorn. Dessa skillnader kan spegla de olika förutsättningarna och arbetsformerna i de två sektorerna.
Distansarbete nämns som en möjlig bidragande faktor till produktivitetsutmaningarna. En femtedel av HR-cheferna uppger att deras ledning oroar sig för att distansarbetande medarbetarna inte presterar på topp. Detta är särskilt tydligt inom finanssektorn, där 32 procent av HR-cheferna upplever ett samband mellan distansarbete och låg produktivitet.
En annan central faktor är engagemang. En femtedel (25%) av HR-cheferna har uppfattningen att engagemanget hos de anställda har minskat under det senaste året, något som också reflekteras i medarbetarnas egna svar. Nästan hälften (47%) av de tillfrågade anställda säger att arbetet inte längre är en hög prioritet i deras liv.
Trots dessa utmaningar finns det positiva tecken. Varannan anställd känner sig motiverad på jobbet och två av tre rankar sin produktivitet som hög. Inom finanssektorn svarade exempelvis 63 procent att de kände sig motiverade på arbetsplatsen och 76 procent att de hade en god produktivitet. Faktorer som kan höja såväl produktiviteten som engagemanget hos medarbetare är ifall de känner att det finns en hög tillit inom organisationen, en bra feedback-kultur, att de känner sig trygga och uppskattade samt har en bra balans mellan arbete- och privatliv. Även flexibilitet kring var och när arbetet utförs kan bidra positivt. Detta innebär inte enbart en flexibilitet för var arbetet utförs utan även när. Kanske behöver dina anställda inte arbeta 8-17, utan kan välja att förlägga några timmar under förmiddagen och resterande timmar senare på kvällen. Låt medarbetarna vara med och skapa samt ge feedback på de policyer som tas fram som ska uppfylla och överträffa deras behov.
Skillnaderna mellan HR-chefers och medarbetares uppfattningar signalerar ett behov av bättre dialog på arbetsplatsen. Vi rekommenderar att företag i större utsträckning underlättar diskussioner och skapar plattformar där medarbetare kan uttrycka sina idéer och förslag kring vad som påverkar deras motivation. Det bör göras både genom återkommande dialog mellan chefer och medarbetare, samt genom att dra nytta av digitala HR-verktyg som gör feedbacken jämförbar och konkret att agera på. Det hjälper både medarbetare och chefer. Dessutom kan ledningen förtydliga hur produktivitet mäts och vilka åtgärder som kan förbättra den.
För ytterligare analyser och resultat från studien, ladda ner Personios “Workforce Pulse 2024” här. Observera att pdf:en presenterar de europeiska siffror som även inkluderar de svenska respondenternas svar.
Om studien
Studien genomfördes av Censuswide på uppdrag av Personio mellan den 18 april och 1 maj 2024. Två undersökningar genomfördes, en med 7 046 medarbetare i Sverige, Storbritannien, Spanien, Nederländerna och Tyskland, och en med 3 509 beslutsfattare inom HR på företag i samma länder. Alla respondenter är från företag med mellan 10-2 000 medarbetare. Respondenterna i Sverige består av 1002 medarbetare och 500 beslutsfattare inom HR.
Om Personio
Personio tillhandahåller den intelligenta HR-plattformen som frigör människors potential i små och medelstora företag. Med ett förtroende hos över 14 000 organisationer med över 1 miljon medarbetare, driver Personio produktiviteten hos HR-team, chefer och medarbetare genom att förbättra HR-processer och stärka medarbetarupplevelsen. Vår produkt utvecklas ständigt och gör Personio till det självklara valet för organisationer som vill uppgradera sin medarbetarplattform såväl nu som i framtiden.Läs mer om vår produkt eller hur du blir en del av våra team i Munchen, London, Madrid, Dublin, Berlin, Barcelona, New York, Amsterdam och på distans här.