Svar på de vanligaste frågorna kring lönetransparensdirektivet
PUBLICERAD 15/5/2025
Lästid ca 2 min

Svar på de vanligaste frågorna kring lönetransparensdirektivet

Det nya EU-direktivet om lönetransparens kommer att förändra spelreglerna för hur företag hanterar lön, jämställdhet och rapportering. Nyligen höll Sympa tillsammans med Pihr ett webbinar för att gå igenom vad som gäller. Det kom in en mängd frågor – och här sammanfattar vi de vanligaste för att klara ut vad som gäller.

Måste vi åtgärda alla löneskillnader direkt?

Ja – orättvisa skillnader ska hanteras "utan dröjsmål", enligt direktivet. En tydlig handlingsplan med tidslinje, korrigerande åtgärder och regelbunden uppföljning är avgörande.

Vilka krav är obligatoriska?

Kärnkraven inkluderar att synliggöra löneintervall i annonser, redovisa startlöner och ge anställda rätt att begära jämförelser. Vissa åtgärder – som bredare transparens – kan uppmuntras men är inte alltid tvingande beroende på nationella bestämmelser.

Hur ska vi rapportera löneskillnader?

Både medel- och medianlön ska redovisas på aggregerad nivå. Vid befattningsspecifika rapporter räcker det med medellön, men förklaringar till eventuella skillnader krävs.

Kan löneskillnader fortfarande vara tillåtna?

Ja, om de baseras på könsneutrala faktorer som erfarenhet, prestation eller region. Det viktiga är att de är sakligt motiverade och tillämpas konsekvent. Till exempel kan regionala löneskillnader vara motiverade med tanke på skillnad i levnadskostnader.

Hur definieras ”lika” och ”likvärdigt” arbete?

Titlar spelar mindre roll – det är arbetsinnehåll, ansvar och kompetenskrav som avgör. Sympas verktyg kan hjälpa till att gruppera roller korrekt.

Hur tillämpas 5 %-regeln?

Regeln om 5 % löneskillnad gäller för både lika och likvärdiga befattningar inom ett företag. Om det finns en könsbaserad löneskillnad på 5% eller mer i en befattning måste arbetsgivaren motivera eller åtgärda den.

Vad innebär rätten till information?

Anställda har rätt att få veta hur deras lön står sig mot genomsnittet i likvärdiga roller – men inte vad kollegorna tjänar individuellt.

Gäller detta även chefer?

Ja, hela organisationen, inklusive ledningen, omfattas av kraven.

Vad är nästa steg för företag?

Samla rätt data, analysera lönestrukturer och skapa tydliga rutiner. Lokala regler varierar, så det är klokt att ta hjälp av experter. Sympa kan hjälpa till på vägen – oavsett om det är genom HR-verktyg, expertrådgivning eller branschinsikter.

Att förstå och anpassa sig till lönetransparensdirektivet är inte bara en juridisk skyldighet – det är ett steg mot mer rättvisa arbetsplatser. Läs mer om direktivet och hur HR kan förbereda sig i denna guide.

Här kan du se Sympas webinar tillsammans med Pihr där de gick igenom vad det nya EU-direktivet om lönetransparens innebär.