Jag hörde en kollega en gång föreläsa om hur han tack vare tjugo år av framgångsrikt företagsledande hade lärt sig den hårda vägen att det var mer framgångsrikt att involvera än informera vid förändringar. Jag försökte hitta ett artigt sätt att påpeka att det är så smart att vi har det i lagen. Hela det förhållningssättet är för mig tanken med MBL - medbestämmandelagen.
Det är ett sätt att få förändringarna att gå smidigare och även i god tid få veta fallgroparna. Det hjälper människor att känna ett sammanhang och skapa en gemenskap. Det låter skeptikerna säga sitt, utan att ta bort din rätt att ha sista ordet som ledning. Det är en sund ledarskapsmodell, och det råkar också vara lagen!
Jag tror att alla är med på att trygghet och tillit är viktigt för att vi ska prestera på topp. Att den som är osäker inte är lika framgångsrik. Du kanske till och med är medveten om att vi när vi är otrygga oftare tar fel beslut och tappar kreativitet. Att skapa en otrygghet kan du göra rätt så enkelt bara du visar för personalen att du är beredd att kringgå LAS - lagen om anställningsskydd. Du som känner LAS väl vet att det är ett dåligt skydd för den som inte gör jobbet, men det är en trygghet för de som vill prestera. Det handlar om att vi pratar med varandra och den som använder det som ett verktyg i sitt ledarskap får en mer effektiv grupp som känner tillit för ledningen och systemet.
Vill du sedan minska personalomsättningen och sjukskrivningarna har du nästan alla verktyg för det i SAM - systematiskt arbetsmiljöarbete. Det är så gott som färdiga manualer att använda för att skapa en bra kultur. Visst kan du ta in lite inspiration från idrottslag eller en modell i ledarskap, men låt det komplettera det som du ska göra för att följa lagen.
Det som förvånar mig är att jag i varje ledarskapskurs jag fått när jag varit chef inte fått med ett ord om det här, men när jag arbetat som ledare har lagarna med åren blivit mina viktigaste verktyg. Därför är mitt tips till alla chefer i landet att gå en ledarskapskurs som heter något som Arbetsrätt, eller Arbetsmiljölagen.
Av: Gunnar Söderberg
Om
Gunnar Söderberg jobbar med människor och grupper genom att designa upplevelser som hjälper dem att växa. Både som en inspirerande föreläsare som får publiken med sig och som ser till att deltagarna tar med sig lärdomar som de använder i vardagen.
Gunnar har en bakgrund som säljare och chef, kombinerat med att ha arbetat hos förbunden Ledarna och Unionen. Han har även verkat som speldesigner och tagit gamification till en ny nivå och hjälper till med både skrivna och oskrivna regler som skapar en bättre social arbetsmiljö och en produktivare arbetsplats. Det kan vara allt från 45 minuters inspiration till ett par halvdagar med övningar som hjälper till att skapa en bättre arbetsmiljö.