Allt jag kan om facilitering har jag lärt mig av rollspel
PUBLICERAD 15/10/2024
Lästid ca 4 min
Krönika

Allt jag kan om facilitering har jag lärt mig av rollspel

Transformerbara färdigheter kommer jag på mig själv med att prata om. Att kunna en sak via att du gjort något annat likartat.

Mest typiska för mig om det, hur jag utvecklats som mötesledare, chef, utbildare och facilitator av något som det varnades för i min ungdom. Rollspel var satan, det var farliga verktyg och skulle det praktiserat skulle det vara av yrkespersoner. För mig var det starten på ett underbart sätt att se möten som interaktiva och la grunden både för mina färdigheter som chef och för att jag skulle bli en framgångsrik facilitator och kursledare. Om jag skulle ta och bryta ned det i färdigheter kan listan se ut så här.

Bättre träning i att lyssna

Att spelleda rollspel har för mig gett mig bättre träning i att lyssna än något annat jag ägnat mig åt! För att leda ett rollspel på ett bra sätt så behöver jag lyssna och vara följsam för vad som roar spelarna. Det här är helt på fritiden och gillar de inte mitt sätt att spelleda så slutar de spela med mig. Eller när jag växte upp så ville jag först vara lika bra som Peter, senare som Calle och Calle i sin tur ville bli lika bra som Erick och listade ut att hans knep var att lyssna aktivt. Sedan började vi öva på det också.


Som spelledare fördelar du hela tiden ordet
och vet när du själv behöver ta plats.


Fördela ordet är nästa bit

I rollspel så sitter vi i en grupp kring ett bord och alla vill få plats, höras och göra saker. Spelledarens uppdrag blir att se till att alla känner sig med. Som spelledare fördelar du hela tiden ordet och vet när du själv behöver ta plats. Med tiden märkte jag att en bra spelledare pratar väldigt lite, men är duktig när hen gör det. Resten av tiden fördelar spelledaren ordet, ofta med öppna frågor, samma verktyg som jag fått öva åtskilliga gånger i kurser som säljare, chef och coach.

Strukturen är en spelledares bästa vän. Du tror att du ska ordna med själva spelet, men kommer på att en stor bit av det också handlar om schemaläggning. Det var enklare när jag var ung och vi pratade ihop oss i skolan och hade gott om tid. På universitet blev det mer utmanande. När de flesta skaffade barn så märkte jag att organisera rollspel kampanjen tar mer tid för mig än att få koll på jobbmöten med affärspartners och att strukturerna är de samma. Spelkvällens agenda påminner också om veckomöten, eller gör det i alla fall när veckomötena också är bra.


I rollspel, liksom arbetslivet är det som händer föränderligt.


Det leder in på dramaturgi

Oavsett om det är en krönika, en föreläsning, utbildning, eller bara att få en grupp att förstå verksamhetens mål så har jag samma grundupplägg och det är i sin tur den dramaturgiska kurvan. Det underlättar att jag har min examen i media och kommunikation och analyserat massa film och tv för det, men grunden lärde jag mig av att planera rollspel. Dessutom fick jag en praktisk anpassning. För i rollspel, liksom arbetslivet är det som händer föränderligt och där du hela tiden justerar berättelsen utan att för den skull kunna avvika från en grundläggande struktur för en bra berättelse.

Att ha en regel förståelse underlättar

System och regelkunskap får jag inte glömma. Jag jobbar mycket med arbetsmiljö, arbetsrätt och kollektivavtal och beskriver det ofta som reglerna för arbetslivet. Att ha en regel förståelse underlättade för att spela Drakar och Demoner, andra rollspel är det ett måste för. I arbetslivet underlättar det att kunna reglerna och jag hoppas att arbetsrätten blir ett måste för alla chefer, precis som reglerna i ett rollspel.

Att sedan se hur allt hänger ihop på en systemmässig nivå och koppla orsak och verkan gör dig framgångsrik. Och att göra det med en grupp av människor är exakt det samma som jag gör när jag spelleder rollspel.

Visserligen har annat än rollspel sedan hjälpt mig att vara en väldigt skicklig mötesledare, men jag känner att jag hade ett försprång som få har anat. Sedan kom det en ny studie nyligen om att rollspel hjälper mot depression. Andra om hur rollspel hjälper med förståelse och sympati. Det finns en studie om hur konstupplevelser som berör gör folk till bättre chefer än vissa chefskurser. Så jag saknar nu att du inte rollspelat som ung, det är inte för sent att börja!

Gunnar Söderberg


Om Gunnar Söderberg

Gunnar jobbar med människor och grupper genom att designa upplevelser som hjälper dem att växa. Både som en inspirerande föreläsare som får publiken med sig och som ser till att deltagarna tar med sig lärdomar som de använder i vardagen.

Han har en bakgrund som säljare och chef, kombinerat med att ha arbetat hos förbunden Ledarna och Unionen. Han har även verkat som speldesigner och tagit gamification till en ny nivå och hjälper till med både skrivna och oskrivna regler som skapar en bättre social arbetsmiljö och en produktivare arbetsplats. Det kan vara allt från 45 minuters inspiration till ett par halvdagar med övningar som hjälper till att skapa en bättre arbetsmiljö. Du hittar mer information på www.forbattringsverket.se och www.gunnarsoderberg.se