Empati – Den viktigaste superkraften för dig som är chef
PUBLICERAD 17/11/2021
Lästid ca 3 min
Krönika

Empati – Den viktigaste superkraften för dig som är chef

Jag har studerat kommunikation i decennier och när jag är ute och föreläser pratar jag ofta om ”De tre kommunikativa superkrafterna.” Om du som chef vill påverka dina medarbetare, bygga relationer, inspirera och gjuta mod i ditt team, ja då vill du också vara en god kommunikatör.

Du vill kommunicera med:

  • EMPATI, så att ditt team känner att du förstår dem.
  • TYDLIGHET, så att de förstår vad du säger.
  • ENERGI, så att de tror att du tror på det du säger.

Ofta frågar jag deltagarna vilken av superkrafterna de tycker är viktigast, och spridningen är stor. För min del är det givet. Efter att ha talat med mängder av chefer runt om i världen, och efter att ha gjort egna efterforskningar, så är EMPATI på plats nummer ett.

Att kunna sätta sig in i andras situation är en superkraft. Att vara närvarande, intresserad, nyfiken och medkännande gör att dina medarbetare känner sig sedda, hörda och bekräftade. Dessutom: Hur ska du kunna mejsla ut ett budskap om du inte har en aning vem mottagaren är?

En hög empati skapar tillit och lojalitet. Människor gillar att vara nära empatiska människor. De får en sällsynt gåva av dem: Deras tid och deras uppmärksamhet. Mina bästa chefer har alla haft en stor portion empati. Mina sämsta chefer har saknat den egenskapen.


”Upp till bevis! Ge mig fakta.”


Går det att sätta siffror på det här? Det gör det. Företaget Catalyst gjorde en studie om empatiska ledare och fick bland annat fram följande:

76% av anställda med högempatiska seniora ledare sa att de ofta eller alltid var engagerade, jämfört med bara 32% bland de som hade höga chefer med mindre empati.

Denna siffra i sig är tillräcklig eftersom andra studier visar att högengagerade team har 30% högre produktivitet än snittet och 30% högre kundnöjdhet. Oengagerade team gör 60% fler fel, har 49% fler olyckor och 37% mer frånvaro, ja listan kan göras lång. Det här slår alltså direkt på arbetsglädjen, samarbetet, prestationen och till slut resultatet.

Starkt engagemang = Goda resultat.
Svagt engagemang = Kassa resultat

Det finns fler fördelar med empatiska chefer. 61% av deras anställda känner sig mer innovativa jämfört med bara 13% bland oempatiska chefer. Dessutom känner de med empatiska chefer att inkluderingen fungerar mycket bättre (50%) än för de med sämre chefer (17%)

Det här blev en krönika med många siffror, jag vet. Men det här är så viktigt. Många chefer ser upp till stora företagsledare som salig Steve Jobs och otrolige Elon Musk. Inget jag läst säger att de var/är bra chefer. De är istället kompromisslösa visionärer. Sådana behövs också men inte i lika stora volymer. Ska du ha en stor förebild förslår jag Nelson Mandela istället. Han som enade en djupt splittrad nation. En människa med enorm empati och medkänsla. En människa som också besatt de andra två superkrafterna jag nämnt. Ett föredöme.

Jag lämnade storföretagskarriären för 15 år sedan och har sedan dess coachat chefer och team runt om i världen och jag märker deras önskan om att bidra, ha kul och påverka. Men jag märker också en stress, frustration och till och med ångest. ”Vi borde kunna bättre. Varför är inte fler engagerade? Varför brinner de inte som jag?”

Kanske ska du titta dig i spegeln och fundera på hur stark din empatiska förmåga är. Kanske finns svaret just där.

Tack för att du läser mina tankar.
//Antoni


OmAntoni Lacinai

Antoni Lacinai är en av Sveriges populäraste föreläsare med fokus på hur vi kommunicerar på arbetsplatsen. Han finns i skärningspunkten mellan ledarskap, kundbemötande och arbetsglädje och har skrivit 14 böcker och en stor mängd krönikor i olika tidskrifter och på LinkedIn. Ta den av fler tips och tankar på lacinai.se