”Ge dem inte några dumma idéer nu!”
Foto: Oscar Berg
PUBLICERAD 7/9/2023
Lästid ca 2 min
Krönika

”Ge dem inte några dumma idéer nu!”

Detta skulle mycket väl kunna vara en av reaktionerna på min kommande bok om förändringsmotstånd.

Anledningen är att jag i boken beskriver och illustrerar, på ett humoristiskt sätt, ett stort antal mer eller mindre vanliga motståndsbeteenden vid förändring, både från organisationer och medarbetare. Den som vill göra motstånd får därmed ett smörgåsbord av motståndsbeteenden att välja och vraka bland.

En annan reaktion skulle kunna vara följande:

”Vad bra att vi nu har ett verktyg för att upptäcka och gemensamt diskutera hur vi reagerar på förändring. Och försöka hitta vad som ligger bakom.”

Ingen rök utan eld, som man brukar säga. Är det inte förändringen det är fel på så är det något annat som behöver hanteras.

Vad ligger då bakom?

Jo, det kan vara exempelvis:

  • Oro för att förlora befintliga förmåner eller komfortzoner.
  • Bristande tillit till ledningens planer.
  • Osäkerhet om hur förändringen påverkar ens egen roll eller arbetsuppgifter.
  • Rädsla för att inte kunna hantera nya utmaningar.

Gissa vad? Om vi känner till dessa orsaker kan vi också hantera dem. Men för att hitta dem måste vi först se hur de yttrar sig.


Själva motståndet kan ta sig olika former, som negativitet,

passivt motstånd eller till och med aktivt sabotage.


Det är exempel på sådana jag illustrerar i min kommande bok. Det började som någon sorts egenterapi för att förklara för mig själv vad det är för beteenden jag ibland möter som konsult i förändringsprojekt, men har glidit över i en ambition att samla och dela med mig av motståndsbeteenden som fler än jag kan ha glädje eller nytta av.

Jag tror på att synliggöra vanliga motståndsbeteenden på ett avslappnat sätt och utan att peka finger. Det kan hjälpa oss att hitta och åtgärda dessa brister, men också att diskutera och reflektera över våra egna och våra kollegors beteenden.

För att förstå och hantera de rädslor som eventuellt ligger bakom krävs kommunikation, involvering och stöd från ledningen. Inte sällan brister en eller flera av dessa delar, det är i alla fall min egen erfarenhet. Särskilt involvering är vi dåliga på. När den sker är det ofta för sent.

Vad tror du? Öppnar jag en Pandoras ask genom att illustrera motståndsbeteenden, eller kan det rentav hjälpa i förändringsarbetet?

Av: Oscar Berg

Läs mer från Oscar Berg på HRnytt:

När hela havet stormar på kontoret

Alfabossen

Dr hem och Mr kontor


Om Oscar Berg

Oscar Berg är oberoende konsult, författare, föreläsare och workshopledare. Som oberoende konsult kan han anlitas av företag och organisationer oavsett storlek eller hur långt de kommit i förändringsresan kring digitalisering, samarbete och framtidens arbete.

Han har skrivit flera böcker inom dessa ämnen och är medförfattare till boken "Digitalt samarbete - Så skapar vi morgondagens organisationer".

Oscar driver även Digitalt samarbete-podden tillsammans med Henrik Gustafsson. Som föreläsare kan Oscar anlitas för såväl inspiration som kunskapslyft.

Som workshopledare kan han anlitas för att exempelvis utforska behov, problem och idéer eller ta fram strategier kring digitalisering, samarbete och medarbetarupplevelse. Läs mer på oscarberg.net