Glöm projektgruppen – här hittar du de som faktiskt driver förändring!
PUBLICERAD 20/1/2025
Lästid ca 3 min
Krönika

Glöm projektgruppen – här hittar du de som faktiskt driver förändring!

De flesta förändringar misslyckas inte för att idéerna eller strategierna saknas – det är människorna som fattas. Känns scenariot bekant? Ansvar för förändringen landar hos en projektledare och en liten grupp, ofta utsedd mer eller mindre slumpmässigt. De jonglerar redan sina ordinarie arbetsuppgifter, och nu ska de dessutom leda förändringen.

Redan där har ni ett problem…

Förändring handlar inte bara om att rita om processer eller skriva nya strategier. Det handlar om att vinna både logiken och känslorna hos dem som berörs – hjärnorna och hjärtana i organisationen.

Ofta hör vi att lösningen på det ligger i att involvera och skapa delaktighet. Och visst finns det situationer där det är helt rätt. Men att involvera hela organisationen är sällan möjligt – eller effektivt. Vad händer då? Jo, du är tillbaka på ruta ett med din projektgrupp och ska lösa allt genom att trolla med knäna.

Men det är inte fler projektgruppsmöten eller fler röster som behövs. Svaret är istället: förändringsambassadörer. Det är de där personerna som naturligt bygger broar, skapar förtroende och förankrar förändring i vardagen – bara genom att vara sig själva.

Vem är en förändringsambassadör?

En förändringsambassadör behöver inte vara den mest högljudda eller formellt inflytelserika personen. Det kan vara:

  • Kollegan som löser konflikter innan de ens hinner bli synliga.
  • Personen som alla vänder sig till för råd och stöd.
  • Medarbetaren vars namn alltid dyker upp när någon söker lösningar.

Dessa personer är nyckelspelare. Inte för att de har hög titel, utan för att de har förtroende, relationer och förmågan att påverka andra.

Min bästa förändringsambassadör till exempel var en medarbetare som hade arbetat hos kunden i över 30 år. Hen hade ingen chefsroll och var inte direkt inblandad i förändringen, men kände allt och alla. Hen hade en unik förmåga att förutse hur aktiviteter och budskap skulle tas emot. Under ett enda samtal kunde jag få fler perspektiv än jag själv hade hunnit samla på en månad. Guld värt!

Hitta dina ambassadörer

Du har säkert redan några namn i tankarna. Men i nya konstellationer eller specifika förändringsprojekt kan det vara värt att:

  • Lyssna och iaktta: Vem väntar kollegorna in innan de vågar säga sitt?
  • Känn igen informellt ledarskap: Vem påverkar gruppens stämning och beslut, utan att ha formell makt?
  • Tänk strategiskt: Finns det någon med unik erfarenhet eller starka relationer där motståndet är som störst?

Du behöver heller inte ge förändringsambassadörerna en formell roll. Ibland räcker det att du är medveten om deras inflytande och lyfter deras perspektiv i viktiga diskussioner. Kanske pratar du med dem för att förstå hur förändringen påverkar deras vardag. Det kan ge dig insikter som blir ovärderliga när ni finslipar kommunikationsplanen.

Trolla fram resurserna där de redan finns

Vikigaste medskickat är egentligen att resursbrist inte behöver vara ett naturligt hinder för din förändringsresa. Ofta finns lösningarna närmare än du tror - vid kaffemaskinen, i korridoren eller i små samtal mellan möten.

Så nästa gång du står inför en förändring och känner att du saknar resurser, ställ dig själv frågan:

"Vem kan hjälpa mig?"

Svaret kan ligga hos dina förändringsambassadörer, personer som mycket väl kan vara de som hjälper dig trolla med knäna för att få allt att gå i hamn.

Allt gott,

Sofia


Om Sofia Stigendal

Sofia Stigendal är kursledare, föreläsare och förändringscoach. Hon har jobbat med HR, förändring, ledarskap och inkludering två decennier. Sofia blev egen för att minska gapet mellan de egna förutsättningarna i arbetslivet och hennes äldsta son, född med flerfunktionsnedsättning. Hon har ägnat fler än 10 000 timmar med att nörda ner sig i förändringsledning, beteendeförändring, ledarskap, hjärnan, inkludering och mycket mer. Allt för att skapa en helhet mellan vad hon ser i sin son och vad hon möter på arbetsplatser. Att leda förändring på ett hållbart sätt är hennes vardag – från att hon går upp till att hon går och lägger sig.

Linkedin
Hemsida

author.name
pen

Sofia Stigendal

kursledare, föreläsare och förändringscoach