Konsten att få medarbetaren att prestera maximalt
Foto: Mira Vartiainen
PUBLICERAD 12/11/2024
Lästid ca 3 min
Krönika

Konsten att få medarbetaren att prestera maximalt

Står du mycket vid faxmaskinen och faxar?
 Tar emot samtal till din fasta telefonlinje?
 Pappershögar som tar över utsikten vid ditt skrivbord?

Nej inte direkt, eller hur?

Vår arbetsmiljö på kontoret har ändrats EXTREMT på 20 år. Men medarbetarens förutsättningar, hur har de ändrats? Jag vågar påstå att trots en enorm utveckling inom det digitala, har medarbetarens förutsättningar inte ändrats nämnvärt.


Ha bestämda tidsramar då medarbetarna kan
jobba ikapp utan att bli avbrutna.


Aldrig har så många varit sjukskrivna för stress som nu. Psykisk ohälsa står idag för hälften av alla längre sjukfall. Läs igen. HÄLFTEN* Stress orsakas i hög utsträckning av multitasking. *2 Vad kan då en arbetsgivare göra rent konkret för att minska stressen och se till att medarbetarna kommer ifrån Multitasking – fällan?

Här kommer 5 konkreta aktiviteter, vissa av de kan ni börja med redan idag!

  1. FÖR DET FÖRSTA
    Börja med att inse att vår arbetsmiljö har förändrats och vi som arbetsgivare måste förändras med den.
  2. WALK THE WALK
    Idag hanterar medarbetaren sjuttioelva kommunikationskanaler samtidigt (mail, teams, slack, företags Linkedin m.m ) Resultatet? Medarbetaren blir konstant avbruten. Ni som ledningsgrupp måste walk the walk och genom era beteenden visa att en fråga behöver inte besvarar på en nanosekund. Ge utrymme för att svara.
  3. SKAPA VILA FRÅN MULTITASKING
    Ha bestämda tidsramar då medarbetarna kan jobba ikapp utan att bli avbrutna. Det kan vara en gång i veckan (om det är görbart) eller en halvdag i månaden. Skapa fokuserat arbetstid så att medarbetarna kan jobba med sin uppgift utan avbrott.
  4. KOMPETENSUTVECKLING VARJE HÖST?
    Kanske inte! David Larsson Heidenblad*3 promotar att byta ut kompetensutvecklingsdagar till ”komma ikapp med på sina uppgifter” dagar. Till exempel investera i 3 heldagar då medarbetarna fokuserar på viktiga men inte brådskande arbetsuppgifter (som annars aldrig blir genomförda) *
  5. UTBILDA PERSONALEN
    Det finns metoder att använda sig av, för att minska multitasking; Pomodoro metoden, Pareto principen, Eisenhower matrisen. Ta multitasking på allvar och hjälp din personal på vägen. Genom utbildning skickar ni också ett starkt signalvärde till bolaget, att ni ser att multitasking är en utmaning.

Vi arbetsgivare måste inse att multitasking skapar mycket stress hos medarbetarna och börja skapa rutiner och processer som minskar multitasking beteendet. Tillsammans kan vi börja minska på de enorma 8 miljarder kronor som idag betalas ut på grund av stressrelaterad ohälsa. *4

Så vad säger du ?

Är du redo att anamma dagens digitala utmaningar och minska multitasking på ditt bolag? Och därmed även få medarbetarna att prestera bättre, över tid?

*Rekordmånga sjukskrivningar på grund av stress - Försäkringskassan
*2 Därför blir vi mindre effektiva av multitasking - Arbetsliv
*3 David Larsson Heidenblad Ta din tid - gör mindre men bättre
*4 Tema psykisk ohälsa - Försäkringskassan


Mira Vartiainen

Mira Vartiainen arbetar som People and Culture Manager samt driver ett eget HR företag. Hennes specialistområden är Rekrytering, Strategiskt Företagskulturarbete och hennes unika HR Certifierings utbildning. Hon har över 12 års erfarenhet av personalfrågor från både offentlig och privat sektor. Följ henne också på LinkedIn för fler insikter eller besök MPowering.