Ett globalt team kan ge stora fördelar i form av ökad tillgång till talang, flexibilitet och marknadsnärvaro. Samtidigt kräver det noggrann planering och investering i kommunikation, teknik och ledarskap för att hantera de utmaningar som uppstår.
Sam är grundare av investeringsplatformen Trine och har arbetat med arbetsgrupper i flera världsdelar med kollegor i Göteborg, Indien, Afrika och Kanada.
Han har lyckas bygga en stark kultur, där medarbetarna är engagerade, motiverade och känner samhörighet.
Vad är ett bra ledarskap enligt dig?
Ett bra ledarskap handlar om att arbeta tillsammans med teamet för att skapa förutsättningar att uppnå meningsfull förbättring, att ta steg framåt med ett positivt syfte och bygga något fantastiskt – något vi alla kan vara stolta över. Jag tror på att världsklass kultur byggs genom det man gör, inte det man säger. Det är i det dagliga arbetet tillsammans – målen, problemen, framgångarna – som teamet gjuter stark och enhetlig form.
På Trine har vi arbetat med ett starkt fokus på samsyn – när teamet delar en gemensam riktning kan vi agera med hög grad av autonomi. Detta har varit en affärsmässig förutsättning för att kunna prestera med hög kvalitet och i höga hastigheter, särskilt i en global investeringskontext och på en marknad med otroligt höga krav och skickliga aktörer.
Att ha tillgång till medarbetare utanför Sveriges gränser har både för- och nackdelar. Vilka är de viktigaste fördelarna om du får nämna några?
En av de största fördelarna är tillgången till ett brett spektrum av kompetenser och perspektiv, vilket är otroligt berikande. Medarbetare i olika länder tillför en mångfald av idéer och insikter, och berikar företagets kultur enormt. Jag har haft förmånen att leda team i många länder och på nästan alla kontinenter, vilket har lärt mig att framgångsrikt ledarskap kräver en hälsosam dos ödmjukhet och öppenhet för att förstå människors unika drivkrafter och kulturella kontexter. När vi mixar detta till vår gemensamma anpassning får vi raketbränsle som driver företaget framåt.
Medarbetare i olika länder tillför en mångfald av
idéer och insikter, och berikar företagets kultur enormt.
I vårt fall är detta kanske extra viktigt eftersom solenergiprojekten vi investerar i uteslutande finns i tillväxtmarknader, där den primära investeringsrisken också ligger. Det är avgörande att vara på plats och ha lokal expertis. Tack vare moderna tekniska verktyg som nu finns i överflöd och till låga kostnader har vi kunnat agera lokalt på en global nivå från dag ett.
Alla länder har olika kulturer. Hur lyckas du överbrygga ev. olikheter?
Det stämmer, men vi är alla människor, och det finns avsevärt fler likheter än olikheter – särskilt när det gäller de viktigaste sakerna. Genom att fokusera på öppen kommunikation, genuin omtanke om varandra och ambitiösa, utmanande mål som vi arbetar väldigt hårt för att nå (slå), skapar vi en gemensam företagskultur. Vi lever i en tid där företag har kraften att förändra världen, och HR spelar en central roll i att göra detta möjligt. Genom att bygga kulturer som prioriterar både resultat och mänsklig tillväxt skapar vi inte bara bättre företag utan en bättre värld.
Vi lever i en tid där företag har kraften att förändra
världen, och HR spelar en central roll i att göra detta möjligt.
Denna kultur berikas av våra regionala olikheter, och tillsammans bygger vi en gränsöverskridande och enormt stark enhet, driven av våra gemensamma värderingar. Över tid bygger vi ett system med dagliga vanor, olika mötesformat och praktiska arbetssätt som svetsar oss samman snarare än att lägga snubbeltråd.
Vilka är dina framgångsfaktorer?
Det handlar om att det system vi skapar alltid är under ständig förbättring och att framgång lyfts av teamet, inte av individen. Vi använder många tekniska verktyg som stöd och lägger stor vikt vid transparent och snabb kommunikation i alla kanaler. Dessutom ser vi till att träffas regelbundet. Genom åren har vi återkommande haft “Cabin Weeks”, där vi samlas på en plats och arbetar tillsammans.
Här vill jag gärna lägga till ett tips. Jag har sett ledare världen över ge “Strategidemonen” för stort utrymme, där för många timmar ägnas åt strategiarbete som egentligen hade kunnat tas löpande. Ibland är det mer effektivt att boka halvdagar för workshops med fokus på strategi och kultur, medan man under resten av tiden helt enkelt sitter tillsammans i samma rum och arbetar. Ett av de bästa sätten att forma en bra arbetsrelation är att relatera till varandra när man utför bra arbete tillsammans.
Hur kan ett arbetssätt skapa en kultur där medarbetarna känner sig både engagerade och motiverade?
En av mina lärdomar är att vi i Sverige ibland kan bli nästan över-akademiska i vår syn på mänsklig motivation. Det kan bli för komplicerat med för många verktyg och “meta-nivå”-tankar, vilket i sin tur skapar ängsliga ledare och team.
I den mån det går – håll det enkelt. Jag ser att de flesta av oss blir engagerade och motiverade av att arbeta tillsammans med kollegor mot gemensamma mål. Det är roligt att prestera, och det är motiverande att bli uppskattad när man känner att man verkligen har förtjänat det. Jag tror att det ligger djupt i människans natur att finna meningsfullhet i att bidra till något större än sig själv. Att bygga Trine har varit en fantastisk resa. När jag ser hur individerna i teamet går genom sin livsresa och utvecklas enormt drivs jag av tanken att vårt arbete idag ska skapa en bättre värld för oss och kommande generationer.
Dina bästa tips till andra företag med medarbetare på distans, för att ta första steget mot en bättre kultur?
Börja med att se kultur mindre som ord på slides och mer som beteenden och handlingar. Bestäm vilka beteenden och handlingar som är föredömliga, leder till affärsmålen och därför ska premieras. Lyft fram goda exempel. Arbeta transparent och helhjärtat med att lära av snedsteg. Ge mycket feedback och känn stor stolthet när svagheter omvandlas till lärdomar och därmed styrkor.
Hos oss på Trine har fokus på mycket kommunikation för transparens och förtroendebyggande fungerat väldigt bra. Två konkreta exempel är att majoriteten av vår digitala kommunikation sker i öppna chattrum internt, vilket har samma effekt som när kollegor pratar i öppna kontorslandskap. Vi kallar det ibland skämtsamt för positivt tjuvlyssnande – det är ju toppen när någon råkar överhöra något och kan bidra! Ett annat exempel är våra dagliga stand-up möten, där vi blixt-synkar team på 10-15 personer på oftast mindre än 7 minuter.
Sedan kan det vara värt att tillägga att förtroende, som är så viktigt, snabbt eroderas när egot får ta för mycket plats. Därför är det viktigt att tänka “vi” så ofta som möjligt. I team-sammanhang bör “jag” nästan bara användas när man tar ansvar för sina misstag, och “du” när man ger beröm eller skänker råd om förbättring till sin kollega.
Berätta kort om dig själv. Vem är Sam Manaberi?
Jag är grundare av Trine, en investeringsplattform som ger dig möjlighet att investera i solenergiprojekt i tillväxtmarknader som Nigeria, Indien, Chile och Vietnam.
De senaste tio åren har jag haft förmånen att arbeta med det otroliga teamet på Trine, och tillsammans med våra över 14 000 investerare har vi investerat mer än en miljard kronor. Denna finansiering har inte bara genererat robust avkastning för våra investerare, utan också gett miljoner människor tillgång till ren el där den gör som mest nytta, samtidigt som stora mängder koldioxid har undvikits.
Om Trine
Trine erbjuder främst mindre och medelstora solenergibolag i tillväxtländer att växa genom att erbjuda investeringar. Privatpersoner och företag erbjuds att investera investera i projekten. Idag har drygt en miljard kronor investerats och bidragit till att över tre miljoner människor har fått tillgång till hållbar el, vilket har motsvarar drygt en miljon ton koldioxid i sparade utsläpp.